• Почетна
  • СВЕТ
  • Москва и Пекинг планирају развој највећег и најјачег хеликоптера
Прочитај ми чланак

Москва и Пекинг планирају развој највећег и најјачег хеликоптера

0

Mi 26, foto 1

Кина и Русија заједно раде на развоју новог супер-тешког теретног хеликоптера, који ће бити у стању да понесе више од 36 тона терета! Тренутно највећи и најјачи хеликоптер у производњи је џиновски руски „Ми-26“, који већ деценијама без конкуренције преноси масивне терете широм света.

Почетком следеће године планира се да први нацрти и идеје буду представљени јавности, али се већ сада спекулише да би у ком правцу ће дизајн отићи.

Испрва је сматрано да ће нова летелица бити увећана верзија постојећег, унапређеног и високо модернизованог „Ми-26т2“, али се сада, ипак, чини да ће нова летећа грдосија позајмити само неколико елемената од њега и да ће највероватније бити потпуно нови дизајн.

Ово је највише због кинеских захтева за невероватно јаком летелицом. Према руским изворима, најмногољуднија земља света захтева да хеликоптер може да понесе много већи терет од досадашњег рекордера „Ми-26“.

Процењује се да ће нови хеликоптер бити способан да понесе више од 36 тона терета! Поређења ради, амерички најновији пројекат теретног хеликоптера „ЦХ-53к Црни пастув“ са максималним теретом тежи нешто мање од 40 тона.

То значи, да ће руско-кинески супер-тешки хеликоптер бити у стању да подигне америчког „Црног пастува“ под пуним теретом!

„Ми-26“ подиже „ЦХ-47 Чинук“

„Ми-26“ је већ у стању да носи возила која не могу да стану чак ни у „Ц-130 Херкулес“, укључујући све од оклопних возила до тешких камиона.

Кина, са друге стране, има велику потражњу за летелицом која би могла да верикалним спуштањем могла испоручује огромне терете, што би умногоме олакшало начин градње модуларних вертикално оријентисаних структура, које морају да буду изграђене брзо. То на најбољи начин показује убрзани снимак градње 30-спратнице за 15 дана.

Зграда од 30 спратова направљена за 15 дана!

Према руским извештајима, неколико кинеских агенција је део програма за развој новог хеликоптера, укључујући и оне за ванредне ситуације, приликом који би нови летећи џин имао невероватан значај због своје могућности да донесе огромне количине залиха, санитетског материјала, хране и воде директно у погођена подручја.