• Почетна
  • ДРУШТВО
  • БЕЖАНИЈА: Млади Шиптари масовно напуштају Косово и Метохију
Прочитај ми чланак

БЕЖАНИЈА: Млади Шиптари масовно напуштају Косово и Метохију

0

Priština albanska stanica

Више од десет хиљада младих Албанаца и Ашкалија, углавном са југоистока и истока Космета, одлази у иностранство са надом да ће у земљама Европске уније наћи посао и бољи живот.

Према подацима Европске статистичке службе Еуростат, само ове године у првих 6 месеци је 14.000 хиљада становника Косов и Метохије емигрирало у земље ЕУ, углавном у Аустрији и Њемачкој.

Албанци аутобусима иду са Косова  у Мађарску и потом у остале земље ЕУ у наду да нађу посао и бољи живот, преноси РТВ 21.

Становници села Мираш из Урошевца су рекли за РТВ 21 да је само у последње вријеме више од 60 породица емигрирало из тог места.

Према наводима те телевизије, и велики број Ашкалија, који углавном живе у општину Урошевац, почели су масовно да одлазе са Космета због незапослености и веома тешки животних услова.

thaci-mustafa(1)Тачи и Мустафа обећали брзо конституисање шиптарских окупаторских институција

Лидери Демократске партије Косова (ПДК) и Демократског савеза Косова (ЛДК) Хашим Тачи и Иса Мустафа разговарали су вечерас о убрзању активности на конституисању шиптарских окупаторских институција на Космету, саопштено је у Приштини.

Наредних дана радне групе ПДК и ЛДК ће интензивно радити на заокруживању политичког споразума и усаглашавањуа будућег програма окупаторске шиптарске владе, наводи се у заједничком саопштењу двојице лидера.

„Финализација споразума о владајућој коалицији између ПДК и ЛДК ће бити остварена у наредним данима. Такође, током ове недеље ће бити утврђен датум наставка седнице (окупаторске шиптарске) Скупштине Косова на којој ће бити изабрани (окупаторски) органи Скупштине и Влада“, наведено је у саопштењу.

Медији су данас пренијели изјаву председавајуће конституивне седнице шиптарске Скупштине Косова, најстарије окупаторске посланице Флоре Бровине да су у такозваној Скупштини Косова спремни да одмах закажу наставак конститутивне седнице.

Медији су такође јавили да се очекује да истог дана буде одржан наставак конститутивне седнице шиптарског окупаторског парламента и избор окупаторске Владе. Као највероватнији датум се спомиње четвртак, 27. новембар.

Nenad Rašić (Foto Kim)31_nРашић: Мањи значај Срба у будућој влади

Министар за рад у шиптарској окупаторској влади у Приштини, квислинг Ненад Рашић каже да ће формирање коалиције између ДПК и ДСК “смањити неопходност” да Срби буду на високим позицијама у влади.

Он сматра да ће то неповољно утицати на решавање питања српске заједнице.

Рашић је агенцији Бета рекао да ће будућа парламентарна већина и окупаторска шиптарска Влада Косова бити стабилни и без много унутрашњих турбуленцуија.

„Нажалост, када је реч о српској заједници, све то ће значити смањење неопходности Срба да буду на битним високим владиним функцијама. Самим тим, највероватније, биће смањен и број министарстава која би могли да воде Срби“, рекао је Рашић.

Додао је да по окупаторском Уставу Косова Србима у новој Влади припада бар једно министарство.

Рашић је навео да је коалиција странака Хашима Тачија и Исе Мустафе добродошла због ширег политичког спектра и стабилиније политичке одговорности на Космету.

Рашић је и председник парламентарне Прогресивне демократске странке (ПДС) и посланик у новом сазиву Скупстине Косова.

Навео је да постоји могућност да Срби добију друго министарство у новој шиптарској окупаторској влади, али то није ексклузивно право само за Србе, него свих неалбанских заједница.

„Евентуална морално-политичка сатисфакција за српску заједницу може да постоји у добијању места заменика премијера, што би, према претходним искуствима, било могуће. Али, и евентуалним добијањем те политичке фукнције Срби опет неће имати исте позиције, па тиме ни могућности да одлучују као што су могли у одлазећој влади“, рекао је Рашић.

Рашић је подсетио да су квислиншки Срби у одлазећој Тачијевој Влади Косова имали три министра, једног заменика премијера и то у већем делу мандата, као И шест заменика министара, а почетком прошле године Срби су добили и додатну позицију државног министра.

(info-ks.net, КиМ радио, Србин.инфо)