Прочитај ми чланак

РУСКИ МЕДИЈИ: Србија неће против браће!

0

putin nikolic _f

Руски медији посветили су велику пажњу ултиматуму који је пред Србију ставила Европска унија. Подсећају да је европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан запретио Србији да ће морати да се придружи антируским санкцијама уколико жели да уђе у ЕУ, а међу најважнијим вестима истакнута је изјава председника Томислава Николића да Београд није спреман да тај захтев прихвати.

Маневри трн у оку

Извори „Вести“ потврђују да у Бриселу веома негативно гледају на недавно завршене српско-руске маневре у Никинцима код Београда.
Међутим, наводи се да су српске власти пружиле гаранције да ти маневри не значе заокрет према Москви.
Изговор је била чињеница да је маневре договорила претходна влада коју је водио ДС.

Елена Гускова, шеф московског Центра за проучавање кризе на Балкану, у листу „Аргументи и факти“ указује да Србија већ одавно испуњава цео низ услова Европске уније за чланство.

– Пре свега, питање Косова и Метохије је решено и остао је само корак до признања независности. Хашком трибуналу су дали генерале и руководиоце.

Затим је ту био још низ уступака које је Србија била принуђена да учини. Али, неколико самосталних корака, које је направила Србија, изненадили су и негативно утицали на расположење у ЕУ.

Сада су наредили Србији да стане у ред са онима који су гласали за санкције против Русије – рекла је Гускова.

Она подсећа да се то односи пре свега на војну параду током Путинове посете, заједничке војне вежбе руских и српских снага и отварање базе руског Министарства за ванредне ситуације у Нишу.

Гускова сматра да ће се Србија наћи пре веома озбиљним избором, иако је до сада руководство земље успевало да прави компромисе и да ће ситуација да се погорша.

– Мислим да ће Србија покушати да изађе из ове ситуације а да не увреди ниједну страну. Али, мислим да они све више гледају ка ЕУ, а не на Русију – каже Гускова која сматра да притисак на Србију може да се односи само на њено чланство у ЕУ, а да друге мере нису предвиђене.

Стратешко пријатељство

Русија се нада да ће Србија у решавању питања могућег прикључивања санкцијама Европске уније Русији узети у обзир стратешки, пријатељски карактер односа између Москве и Београда, изјавио је представник руског Министарства иностраних послова Александар Лукашевич.
Руски дипломата је рекао да су методи које користи Запад неприхватљиви.
– Мислим да је овај метод далеко од цивилизованог, нарочито према земљама које теже да ступе у ЕУ – казао је Лукашевич.

Међутим, она каже да чак и ако Србија настави да иде ка ЕУ, то јој не гарантује улазак у Унију. Наводи да је приступање Србије ЕУ планирано за 2021. годину.

Међутим, по њеној оцени, Србија неће бити примљена у ЕУ и све што учини не даје гаранције за такав исход.

У случају да Београд изабере позицију ЕУ, Србија би могла много тога да изгуби, сматра Гускова.

– Русија је једини поуздан партнер који пружа у економији и политици озбиљне гаранције стабилности и независности Србије. У случају да се она окрене од нас, све то ће бити изгубљено. Али, ја вас уверавам, Србија се неће окренути у потпуности, она ће покушавати да балансира – каже Гускова.

Намеће се и питање да ли Русија жели да сарађује са земљом која покушава да седи на две столице. Гускова каже да у томе велику улогу игра историјски фактор јер је Русија увек била покровитељ словенским, православним народима.

– Заједнички корени, култура, језик… Све то нам је давало разлоге да им помажемо у тешким временима. Русија, истина, у последњих 20 година то није памтила, али сада се сетила, и због тога се тако односи према народу који никада није убијао Русе.

Нађите ви још негде у свету такав народ који не би пуцао у нас. Србија то никада није радила, ни у Првом светском рату, ни у Другом. Бугари и Пољаци, на пример, били су на другој страни. Зато је за нас веома важно да формирамо добре односе с народом који има позитиван став према Русији – закључила је Гускова.

Нисмо узалудно проливали крв!

Руска православна црква се залаже за очување братске солидарности са Србијом.

– Ово је веома циничан покушај Запада. Срби памте да смо ми неколико пута у историји проливали крв штитећи њихове интересе. Братска солидарност са српским народом навела је Русију да уђе у Први светски рат, у коме је она много изгубила, али је част била важнија од овог губитка. Надам се да овакав став српског народа према нама неће да се промени због политичких, економских и идеолошких диктата – рекао је протојереј Всеволод Чаплин, који је истакао да је руски патријарх Кирил током последње посете Београду дочекан с великом срдачношћу и радошћу.

Протођакон Андреј Курајев уверен је да упркос одсуству права вета, Београд неће увести санкције у наредних неколико година. Међутим, он је рекао да је тешко давати дугорочне прогнозе тешко.

sv-Evroazijska-unija
Понудити Србији тржиште Евроазије

Политиколог Олег Бондаренко указао је да се упркос мноштву неостварених руско-српских пројеката инвестиције не остварују и да одговорност за то сносе Београд, али и Москва.

– Од Русије зависи да ли ће српске власти да издрже притисак Запада. Москва је дужна да пружи геополитичке могућности и предлоге Србији и неколицини других земаља Европе. То би био природни наставак политике која је довела до враћања крима у Русију и рођења Новоросије (Доњецка и Луганска република).

Наше власти морају те предлоге да дају у кратком року и позову Србију у Евроазијски савез и ОДКБ (војни савез већине бивших совјетских република које међусобно гарантују независност и територијалну целовитост). Али и да предложе Београду чланство у Шангајској организацији (где је чланица и Кина) и уведу српску економију на руско тржиште.

Историјски савез

Србија не планира да се придружи санкцијама Европске уније против Русије, иако се не искључује чињеница да ће Београд морати да усаглашава своје ставове са Бриселом, изјавио је амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић.

– Србија ће вероватно постепено морати да усаглашава своју позицију са ЕУ по разним питањима, али на данашњи дан није спремна да се придружи санкцијама против Руске Федерације из много разлога, укључујући и чињеницу да су Србија и Русија историјски савезници – изјавио је Терзић.

(vesti-online.com)