Прочитај ми чланак

Напредњаци се слажу са Милом Ђукановићем да је Гаврило Принцип био терориста?

0

milo

Мило Ђукановић је повредио слободарска осећања Срба изјавом да је Принцип терориста. Не изненађује ме што се приклонио већ виђеној ујдурми.

Ово је за „Блиц“ изјавио Милорад Додик, председник Републике Српске. Додик је реаговао на иступ премијера Црне Горе, који је прогласио Гаврила Принципа за терористу и тиме, заправо, извршио атентат на Србију и историјску науку.

На Свечаној академији у Подгорици, поводом стогодишњице Првог светског рата, Мило Ђукановић је, ничим изазван, напао Принципа. Уз то, користећи селективно цитате, оптужио је и Србију да је 1918. окупирала Црну Гору и укинула јој државност.

Ђукановић је последњи који би требало било шта да каже на ту тему. Не изненађује ме јер је то у дискурсу који он има и којег се држи кроз признање Косова и многе друге потезе – коментарише Додик.
Историчари у Србији и Републици Српској такође нису изненађени Ђукановићевом изјавом. Виде је као, у суштини, политикантску и удворичку. Све што је рекао о историји нема везе са чињеницама, тврде они.

– Што се тиче Краљевине СХС, подсетио бих Ђукановића да је 1988. он лично замерао Словенцима и Хрватима што не славе 1. децембар, дан настанка те краљевине – каже историчар Чедомир Антић.

Он сматра да све то што Ђукановић прича представља чисту демагогију „диктатора без политичког и економског резултата, који сам себе наслеђује као млади кадар“.
Антић, такође, сматра да је Ђукановић у изјави у којој се поноси што 1999. није ушао у сукоб са НАТО „изгубио контакт са реалношћу“.
Ни за историчара из Бањалуке Боривоја Милошевића, члана УО Института „Иво Андрић“, изјава Мила Ђукановића не представља изненађење.

Таквих политикантских изјава смо се наслушали. Ђукановић не познаје елементарне истотијске чињенице, а његове изјаве су упућене западним центрима моћи, којима се слугански додворава – каже Милошевић. Он подсећа Ђукановића да је црногорски краљ Никола у свом прогласу позивао сународнике на одбрану српства против Аустроуграске.

– А што се атентата тиче, двор се, као и сваки други, оградио од убиства Фердинанда, не само црногорски, већ и српски – подсећа Милошевић.

За разлику од српских историчара, али и опозиционих политичара у Црној Гори, изјаву Мила Ђукановића јуче нико од представника власти у Србији није желео да коментарише. Како је више функционера СНС незванично рекло, „зарад добрих односа у региону и атмосфере помирења“ не би коментарисали Ђукановића. 

(Блиц)