Прочитај ми чланак

МОБИЛИЗАЦИЈА СРБА ЗА УКРАЈИНУ: Нова извиђачка јединица са командом у Москви (Видео)

0

srem 2014 ruska i srpska vojska 06

Широј јавности досад непозната организација „Патронат српског хусарског пука“ огласила се видео клипом у којем позивају Србе да се придруже борбама у Украјини.

Обучен у маскирну униформу с непознатим симобилма на рукавима, у видео клипу који се појавио на „Јутјубу“ појављује се непознати борац који најављује оснивање нове добровољачке јединице са српским добровољцима у Украјини.

– Роде мој, на данашњи дан, 21. новембра, у светлу великог православног празника Аранђеловдана, дана светог Архангела Михаила, обавештавам вас о почетку мобилизације и попуњавања нове српске добровољачке јединице, која ће на оперативном нивоу имати два ескадрона, од којих ће један бити оперативан на територији ДНР-а, док ће други бити на територији ЛНР-а и који ће бити у пуном располагању оружаним снагама Новорусије – каже овај мушкарац којег су на друштвеним мрежама Руси представили као „Србина Ивана“.

Према његовим речима, за селекцију и организацију добровољаца, логистичке потребе, обуку и доктрину новоосноване јединице бринуће се координационо тело под називом Патронат, са седиштем у Москви.

– Јединица ће носити назив Српски хусарски пук, по узору на истоимену јединицу основану од стране руског императора Петра Великог, када је српском мајору Ивану Албанезу додељен задатак да оснује прве српске хусаре, који ће бранити границе руске империје. Чињеница која нас је инспирисала да оснујемо јединицу српске хусарије је да је она основана да би бранила територије данашње Новорусије. – каже он.

srpski dobrovoljci husari ukrajina _f

Борац „Српског хусарског пука“ каже да су нови хусари добили и нову намену.

– У већини случајева, хусарија данас врши улогу извиђачко-диверзантске јединице, модерне коњице, односно оклопно-механизованих бригада и артиљерије. Пратећи ове примере, и за СХП је планирано да преузме исту ролу, али тренутно ћемо да се усагласимо с потребама народних републик – каже он.

Према подацима БИА, у грађанском рату у Украјини,  учествује не више од 30 грађана. Око двадестак њих бори се на страни проруских побуњеника док је последњих дана не више од 10 наших грађана отишло да се бори на страни украјинске војске. Наравно, за 3.000 долара недељно.

Свима њима од септембра прети вишегодишња казна затвора јер се очекује да ће тада бити промењен закон који ће убудуће жестоко санкционисати учешће наших грађана у оружаним сукобима у страним земљама.

Како сазнајемо, у Србији нема центра за регрутацију плаћеника за Украјину, тако да су наши грађани на украјинско ратиште стигли преко Пољске, али и директно преко Москве.

(Блиц)