Прочитај ми чланак

Италијански амбасадор: Српске власти више пута изјавиле да је Крим део Украјине

0

krim most

Италијански амбасадор у Београду Ђузепе Манцо рекао је да се Италија снажно залаже за отварања првих преговарачких поглавља са Србијом до краја године и да ради “на постизању консензуса о томе међу свим земљама чланицама Европске уније”.

– Италијанско председништво ЕУ укључило је ставку “проширење” на дневни ред следећег Европског савета и сада је све на 28 земаља чланица – рекао је Манцо у интервјуу за “Новости”.

Он је, наводи лист, однос двеју земаља назвао изванредним и нагласио да Рим сматра да Србија заслужује да јој се признају конкретни резултати постигнути последњих месеци на европском путу.

На питање да ли је Италија задовољна применом Бриселског споразума, он је рекао да Италија охрабрује и Београд и Приштину у том процесу.

– Значајни резултати постигнути су у области енергетике и граничној контроли, и поред политичке ситуације на Косову која не помаже унапређењу дијалога, али верујемо да се може постићи помак чак и у тренутној ситуацији – каже Манцо.

Он је истакао да су улагања италијанских компанија у Србији премашила две милијарде евра, да је у Србији присутно више од 600 малих и средњих предузећа из Италије, као и да треба очекивати и нове инвестиције, с тим што за пољопривреду постоји посебно интересовање.

Што се тиче Украјине, италијански амбасадор је рекао да су српске власти много пута изјавиле да Србија подржава територијални интегритет Украјине, укључујући Крим.

(Танјуг)