• Почетна
  • СВЕТ
  • Страх у Ватикану: Албански дрон у Београду уплашио папино обезбеђење
Прочитај ми чланак

Страх у Ватикану: Албански дрон у Београду уплашио папино обезбеђење

0

mitrovic-albanska zastava

Особе задужене за безбедност папе Фрање, познатог по томе да није склон изолацији, страхују да би он могао бити мета атентата, а додатан страх појавио се након што је на недавној утакмици у Београду пуштен дрон са заставом „велике Албаније“.

Загребачки Јутарњи лист пише да би, на пример, папа могао бити мета таквог дрона са експлозивом током аудијенције коју одржава средом на Тргу светог Петра у Риму. Отуда, како се наводи, појачани притисак на папу да пристане на додатне мере опреза.

Иако је тзв. Исламска држава најавила да се неће смирити док се не скрасе “под римском маслином”, особе задужене за папину безбеднст не боје се терориста колико издвојених појединаца, кадрих да се баце у акције типа „сам свој мајстор атентата“, пише овај загребачки дневник.

Они страхују не само од могућег атентата током неке од миса, већ и од папиних све рискантнијих путовања.

„Страховали су током папине посете Албанији, а када су видели албански дрон над стадионом у Београду, колена су им се додатно смекшала. Једва су успели, па и претњама, уверити папу да одустане од накане да на повратку из Кореје сврати у Курдистан и оданде упути апел против убијања ‘у Божје име'“, пише лист.

Папино обезбеђење се боји да је Дом свете Марте, где станује поглавар римокатолика, рањив, па би најрадије папу спремили у сјајну изолацију Апостолске палате, кад већ не могу у подземни бункер Тајног архива. Ужасавају се, пише лист, што папа не користи ни блиндирани папамобил, ни блиндиране лимузине.

„Једва су га присилили да не шета Римом изван ‘ватиканског затвора’, како га је звао св. Јован Павле Други. Папа Фрања се узда у Бога, рачунајући не да ће га он заштитити, него да би бог учинио да и његова евентуална погибија буде на корист вере“, наводи Јутарњи.

(Блиц)