Прочитај ми чланак

СРБИЈА и НАТО потписали војни споразум

0

nato и Srbija_620x0

Министарство одбране Србије и Агенције НАТО за подршку, потписали су у Луксембургу сертификат (Тиер 2) о пуној оспособљености Србије у НАТО кодификационом систему за послове кодификације наоружања и војне опреме.

Тај документ, који ће олакшати и пласман производа домаће одбрамбене индустрије у иностранство, потписан је на састанку Главне групе НАТО комитета за кодификацију, пренело је данас Министарство одбране на свом сајту.

Сертификат су потписали председавајући НАТО комитета за кодификацију пуковник Марек Далковски и директор Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију, пуковник Зоран Спасојевић.

Процес имплементације НАТО кодификационог система у Министарству одбране и Војсци Србије започет је 2010, а завршен је у мају 2013. године тестирањем оспособљености Националног кодификационог бироа Србије.

Србија је постала десета држава која није чланица НАТО, а „врши самостално послове кодификације за средства произведена на својој територији”, навело је Министарство одбране.

srpska i americka vojska 5038

Делегација Оружаних снага САД у посети Центру за усавршавање кадрова АБХО

Центар за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу посетила је петочлана делегација Оружаних снага САД, коју су сачињавали представници ДТРА (Дефенсе Тхреат Редуцтион Агенцy), Европске команде оружаних снага САД (ЕУЦОМ) и Амбасаде САД из Београда. Делегацију оружаних снага Сједињених Држава предводио је пуковник Џефри Опенхајм, шеф европског дела ДТРА.

У име Команде за обуку госте из САД поздравио је начелник штаба Команде за обуку, бригадни генерал Станко Васиљевић.

Делегацији оружаних снага САД представљени су капацитети Центра за усавршавање кадрова АБХО, информације о раду ове јединице као регионалног и партнерског центра за образовање и обуку, планови развоја Центра, као и информације о предстојећој мултинационалној цивилно војној вежби „Балкански одговор 2015“. Гости су имали прилику и да се увере у део способности вода АБХО из 246. батаљона АБХО.

(vs.rs)