Прочитај ми чланак

КАКО СУ ТАЈКУНИ ДОБИЈАЛИ КРЕДИТЕ Банка веровала да јаловина има 1.000 тона злата

0

lece-rudnik
Бивши директор Српске банке Иван Маричић прихватао је небулозне гаранције Мирослава Богићевића за кредите које му је одобравао.

Богићевић се у Српској банци задужио за најмање неколико милиона евра. Зајмове је најчешће добијао на основу јаловине, а било је кредита које је гарантовао и са 1.000 тона злата, колико, наводно, има на јаловишту у руднику “Леце”.

Овај случај недавно је споменуо и премијер Александар Вучић када је на питање новинара да ли је Богићевић узео милионе евра у Српској банци, а као залог дао отпад, одговорио: “Да, заједно са Гораном Перчевићем. И то су све радили политичари са тим бизнисменима.”

„Леце”, истина, јесте рудник злата и сребра. Његове резерве су процењене на 4,2 милиона тона руде, али је питање колико у јаловини има племенитих метала. Загонетка је и како би Српска банка дошла до злата у случају да хоће да наплати и да Богићевић не може да врати кредите.

Да би се из јаловине извукло злато, потребна је посебна технологија. Предраг Мијатовић, геолог са вишегодишњим искуством у истраживању тог племенитог метала, напомиње да је из јаловине већ извучен максимум.

– Реч је о материјалу из ког су извучени корисни метали, и то у највећој могућој мери. Питање је колико је после таквог процеса још остало корисних елемената, а то се може утврдити само помоћу додатних истраживања – каже Мијатовић за “Блиц”.

Маричић се јуче није јављао на позиве “Блица”. У изјави за наш лист из марта ове године он је, међутим, потврдио да је Српска банка Богићевићу одобравала кредите, а да их је он гарантовао јаловином.

– Јаловина није празна прича. У јаловини постоји одређен проценат злата – рекао је тада Маричић. Није, међутим, спорио да је за издвајање злата из јаловине потребна технологија.

Истовремено власник „Интеркомерца“ Горан Перчевић зајмове је гарантовао храном и посуђем. Кредит у Универзал банци од 85 милиона динара гарантовао је готовим производима. Други зајам од 800.000 евра, такође у овој банци, гарантовао је сољу вредном 34 милиона динара. Жељко Жунић из „Беохемије“ заложио је за кредит од 65 милиона динара у овој банци – козметику.

(Блиц; Фото: С. Маричић)