Прочитај ми чланак

ХИТНО: Резолуција ЕУ парламента о Шешељу. ХРВАТСКИ МИНИСТАР: Шешељ је сподоба!

0
seselj sarovic

Фото: Ненад Златановић

На Конференцији председника Клубова заступника у Европском парламенту одржаној у четвртак у Бриселу усвојен је предлог Клуба Европске народне странке, а на иницијативу потпредседника Одбора за спољне послове Андреја Пленковића, коју су подржали сви хрватски заступници, о уврштавању на дневни ред хитне резолуције о Војиславу Шешељу.

Како је саопштено, циљ ове хитне резолуције је осуда понашања и ратно-хушачке реторике вође радикала Војислава Шешеља након одлуке Расправног већа Међународног казненог суда за бившу Југославију о његовом привременом пуштању на слободу.

Европски парламент ће се, како се наводи, на тај начин јасно успротивити Шешељевим иступима који указују на кршење владавине права, претензије на територију других држава заговарањем пројекта „Велике Србије“ – укључујући и Хрватску као чланицу ЕУ, те нарушавање стабилности и сарадње међу земљама у региону, пише Н1 Загреб.

Данас започиње рад на усуглашавању текста резолуције, а следеће недеље ће, на пленарној седници у Стразбуру 27. новембра, бити одржана расправа, а након тога и гласање.

Хрватска у кампањи против Шешеља: Тој сподоби место је у затвору

Саопштење Српске радикалне странке да се не одриче Републике Српске Крајине и Вуковара изазвало је бурне реакције у Хрватској, која тражи реакцију Србије и враћање лидера те партије Војислава Шешеља у Хаг.

Након оштре реакције председника Иве Јосиповића, који је поводом привременог пуштања Шешеља из Хашког трибунала писао председнику тог суда Теодору Мерону и министарке спољних и европских послова Весне Пусић, која Шешеља сматра „реметилачким фактором“ за регион, огласио се и министар правосуђа Орсат Миљенић.

Они сматрају да Шешеља треба вратити у Хаг.

Миљенић каже да „понашање оптуженика за ратне злочине и вође српских радикала показује да му је место у затвору, а цела ситуација након његовог пуштања на слободу за Хашки трибунал требало би да буде апсолутно неприхватљива“.

– Тој особи, сподоби, место је тамо где је донедавно била. Значи, у затвору – рекао је Миљенић, одговарајући на питања о Шешељу на маргинама округлог стола о сузбијању корупције.

– Неприхватљиво је да Трибунал сам крши своја правила јер пушта некога без да му је поставио услове. Досад никоме није било допуштено да јавно политички иступа. Колико знам, ниједан окривљени који је пуштен на привремену слободу никада није смео да се овако понаша – казао је Миљенић, преноси хрватска агенција Хина.

Миљенић је нагласио да Влада Хрватске у оквиру својих могућности већ предузима „неке ствари у вези Шешељевог случаја“, али је додао да не може да говори о детаљима.

Објаснио је и да Хрватска није странка у поступку, тако да није била обавештена да ће Шешељ бити пуштен на привремену слободу, нити јој је речено под којим ће условима бити ослобођен.

– Ја нисам медицински експерт, али ми изгледа да је неко, ко је у стању тако јавно да иступа, сигурно у стању да чека суђење у притвору – рекао је још Миљенић.

– Пропуст је што није завршено суђење, пропуст је што је таква особа уопште пуштена на слободу и сада, најгоре, што се тако понаша и нико не реагује – огорчен је хрватски министар.

Апсурд је, каже он, и то да је главни хашки тужилац (Серж Брамерц) истовремено у Београду кад Шешељ даје изјаве о „великој Србији“ и да се ништа не догоди.

– То је нешто на шта ми као земља морамо реаговати, реаговали смо и реаговаћемо и даље – закључио је он.

Иначе, по доласку Шешеља у Србију из Хага, одакле је пуштен из здравствених разлога, после скоро 12 година проведених у притвору, без осуђујуће пресуде, Миљенић је чак најавио да ће Хрватска условити напредовање Србије у преговорима са ЕУ новим оптужницама и судјењима за ратне злочине.

tonino-piculaПицула тражи помоћ од ЕУ

Слично су реаговали и највиши државници Хрватске, председник Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић, тврдњама да је Шешељ ратни злочинац и да му је место у затвору, а најдаље је у реторици отишла Весна Пусић, хрватска министарка спољних и европских послова која је прошле недеље казала да се „појавио лудачки, реметилачки елемент у региону“.

Она је најавила у Бриселу да ће своје европске колеге упозорити на отежавајућу околност у југоисточној Европи насталу пуштањем на слободу Војислава Шешеља из хашког притвора.

И хрватски посланик у Европском парламенту Тонино Пицула затражиће помоћ од ЕУ и захтевати да ЕП усвоји „резолуцију о Шешељу“.

Уплашио се и председник Хрватске странке права (ХСП) Данијел Срб који је саопштио да Хрватска „мора да утврди источне границе“ и да повећа војни буџет за идућу годину.

„ХСП тражи утврђивање источних граница Републике Хрватске које ће у великосрпском сценарију бити прве на удару, а тиме и хрватски град херој Вуковар којег неки на истоку не могу заборавити“, пише Срб.
Данијел Срб

Он зато сматра да Влада Хрватске треба и да повећа буџет Министарства обране за 2015. „како би Оружане снаге биле способне одговорити на свако могуће угрожавање“.

Срб је то затражио пошто је јуче, када су у Хрватској обележавали Дан сећања на жртве Вуковара, СРС саопштила да се никада неће одрећи ниједног педља српске државе и учиниће све да Република Српска Крајина и српски Вуковар поново буду у саставу Велике Србије.

Он, такође, осуђује државу Србију „јер нисмо видели ниједну реакцију из Србије која је осудила овакво понашање“ а од хрватске владе захтева да упути службену ноту српским властима и тражи хапшење Шешеља, а ако се то не догоди, Хрватска мора да блокира предприступне преговоре Србије око уласка у ЕУ.

Иначе, поводом саопштења СРС у коме Шешељ „српским четницима“ честита „пад Вуковара“ на дан који Хрватска обележава као Дан сећања на вуковарске жртве у последњем рату, реаговао је и Јосиповић који је на свом профилу на Твитеру рекао да га треба вратити у Хаг.

Независна саборска заступница, бивша премијерка Јадранка Косор, већ је кренула у акцију. Како је рекла новинарима, припрема декларацију којом би Хрватски сабор реаговао на иступе Шешеља, односно упозорио Србију на све обавезе које има као кандидат за чланство у ЕУ.

Косор је рекла како је око тог документа почела консултације са саборским клубовима, не прецизирајући са којим, а документ би био упућен Медјународном кривичном суду, главном хашком тужиоцу Сержу Брамерцу и председнику Суда Тедору Мерону.

Шешељ, каже Косорова, прети суседној држави Хрватској и неко на то мора реаговати.

Јоксимовић: И Хрватска има нерешена питања

До сада је најаве Хрватске, да ће блокирати преговоре Србије са ЕУ, коментарисала српска министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је указала да и Хрватска има одређена нерешења питања која је одавно требала да реши.

Она је одговорила и да то није добра пракса, али да је то правно могуће јер је било у ЕУ примера таквих врста блокада.

– Ми радимо све у правцу регионалне сарадње, покушавамо да дођемо до бољих односа и модела сарадње у региону, а не нешто што може да нам погорша односе – казала је Јоксимовић.

(Н1-Загреб, Танјуг, Блиц)