Прочитај ми чланак

ГАВРИЛО ПРИНЦИП ОДГОВОРИО МИЛУ: Ако је Гаврило терориста, онда су то и сви Црногорци (видео)

0

На свечаној академији која је синоћ одржана у Подгорици поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата, премијер Мило Ђукановић је рекао да је „историјска чињеница да Црна Гора није подржала терористички акт“ који је био повод за почетак Првог свјетског рата.

На тај начин се придружио онима који покушавају читаве године јубилеја да Принципа прогласе терористом, директно се опредјељујући према херосјком подвигу као – терористичком чину.

Гаврило Миле Принцип, пјесник и блиски рођак славног имењака, казао је за наш портал да је „дубоко разочаран оваквом изјавом“, тумачећи то премијеровом потребом да „спашава своју позицију“.

„ Доста народа у Црној Гори не зна да смо ми Принципи Јовићевићи из Додоша, у Ријечкој нахији. Знајући да је гаврило одрастао на епској поезији Црне Горе, знам колико јој је био привржен“, казао је он и појаснио да су његови Јовићевићи укасније узели презиме Чеко, а по чувеном јунаку Тодору Чеки, једном од главних устаничких вођа у Црнопоточкој буни, коначно добили презиме Принцип. Тодор је живио на тромеђи Аустрије, Млетачке републике и Отоманског царства и стално је носио црногорску народну ношњу. Због стаса и отмености у изгледу, Италијани су га прозвали „Принћипе“, а Аустријанци Принцип. Тако је и остало.

„Не могу доћи себи од ове изјаве. По премијеру Ђукановићу, терористима би се могли назвати сви великани од сердара Јанка Вукотића, Радомира Вешовића, Митра Мартиновића… Ако је Гаврило био терориста онда су сви јунаци Мојковачке битке били терористи. Па да ли је на примјер и Новица Церовић био терориста, зато што је убио Смаил Агу Ченгића? Да ли су 13-јулски устаниици били то“, запитао се Гаврило Принцип и додао:

„Како Ђукановић може рећи да Црна Гора није одобравала атентат? Па једини који је успио да побјегне од атентаторске шесторке је Мухамед Мехмедбашић, који је од полиције побјегао у Црну Гору. Постављам питање премијеру, да ли је тадашња Црна Гора која је стала у заштиту Мехмедбашићу и пружила му уточиште била терористичка такође?“ упитао је Гаврило Принцип.

(in4s.net)