Прочитај ми чланак

ЗБОГ РУСА Срби не могу у Европу?

0

srbijarusijaeu01

Европска унија могла би да одложи отварање поглавља у процесу преговора са ЕУ уколико Србија остане при ставу да не уводи санкције Русији. Како нам је потврђено у дипломатским изворима, то би могао бити одговор ЕУ на одбијање Србије да усклади спољну политику са европском.

„Технички би то могао бити потез ЕУ, као одговор на противљење Србије да се придружи санкцијама Русији“, речено је у дипломатским изворима.

Како нам је речено у Влади Србије, државни врх је свестан да би то могао да буде механизам ЕУ да „притисне“ Србију да уведе санкције Русији, али, како тврде, „ЕУ разуме позицију Србије“.

„ЕУ то сигурно неће урадити, неће одложити отварање поглавља увођењем санкција Русији, јер сви у ЕУ то разумеју и прећутно нас не дирају јер су свесни да је Србији то баш тешко питање“, истичу извори блиски Влади Србије.

Европски комесар за суседску политику и проширење ЕУ Јоханес Хан апеловао је уочи доласка у прву посету Србији (20. новембра) да подржи санкције Уније према Русији. Он је истакао да Србија „има сопствену историју и односе са Русијом, али да се у одређеном тренутку мора одлучити“. Хан је додао да о темпу приступања одлучује земља кандидат сама кроз своје реформе. „Притом се ради мање о преузимању права ЕУ, већ о промени културе и размишљања, као и о доказу да су промене одрживе“, нагласио је он.

Међутим, Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља за европске интеграције, истиче да усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ у потпуности треба да се примени тек пуноправним чланством у ЕУ.

„Ми нисмо још отворили ни прво поглавље. Као земља кандидат имамо право да заштитимо и наше посебне економске интересе, и то и радимо. Ни сама ЕУ није увек до краја конзистентна, јер и чланице имају различите ставове по бројним питањима“, истиче Јадранка Јоксимовић за наш лист.

Премијер Србије Александар Вучић јуче је рекао да не види зашто би некоме у ЕУ сметало то што Србија има добре и развијене односе са Руском Федерацијом, ако је њен стратешки циљ прикључење Европској унији.

„Не идемо у друге савезе, евроазијски или било који други… Ми идемо у Европску унију и све обавезе испуњавамо“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Ангела Меркел Србији помогла у најмање три наврата, када смо „имали различите тешке инциденте, са којима смо се суочавали“. „Помогла нам је у политичком смислу и Немачка нам помаже много у економском смислу. Са Путином имамо коректан однос и коректну сарадњу“, додао је Вучић.

„Не заборавите да је Србија независна и суверена земља – ми нисмо ни ‘мала Русија’, ни ‘мала Америка’, нити било која друга земља. Ми смо Србија и са поносом носимо своје име и то значи да сами доносимо своје одлуке“, истакао је Вучић.

Међутим, додао је, „посао Владе Србије је да чува интересе својих грађана и то она ради на најбољи могући начин“.

„Ако Пољска у трговини са Русијом изгуби 1,5 милијарди, ЕУ ће јој надокнадити милијарду и сто. А ко ће Србији да надокнади?“, указао је Вучић.

С друге стране, немачки политички недељник „Шпигел“ пише да је стратегија руског председника Владимира Путина на Балкану алармирала владу у Берлину. Немачки медиј наводи да је Влада канцеларке Ангеле Меркел алармирана због руске агресивне, антизападне политике на Балкану. „Влада у Москви покушава да Србију тешње веже кроз војну сарадњу и испоруку гаса“, каже се у једном поверљивом документу о утицају Русије у Србији, преноси овај магазин.

С друге стране, московски „Комерсант“ пише да се српски војници обучавају на два фронта, „а војна неутралност Србије заснована је на отвореној сарадњи са Русијом, као и са НАТО“. Лист указује да је после окончања антитерористичке вежбе „Срем 2014“, у којој су учествовали припадници руске и српске армије, на југу Србије отпочела вежба „Платинасти вук“ српске војске и НАТО. То наводи руски лист уз коментар да се Србија званично придржава војне неутралности, али да ова политика у пракси делује „чудно“. Лист указује и да је „посета патријарха Руске православне цркве Србији била редовна, али експерти сматрају да није била лишена политичког смисла“. 

Симић: Ова влада неће уводити санкције

„Актуелна Влада Србије, у овом саставу, неће уводити санкције Русији“, истиче Предраг Симић, спољнополитички коментатор. Он напомиње да би ЕУ могла да стопира отварање поглавља у процесу приступања ЕУ. „То би свакако могао бити механизам ЕУ како би дала Србији до знања колико је озбиљна“, истиче Симић. 

(Данас)