Прочитај ми чланак

НАЈБОЉИ ДИГЛИ ГЛАС: Математичка гимназија у штрајку због понижавања наставничке професије

0

matematicka-gimnazija-foto-kurir-1388737504-421443

Редакција Србин.инфо добила је званично саопштење наставног особља, по постигнутим резултатима на међународним такмичењима најбоље српске школе у Србији – Математичке гимназије у Београду  – у којем се саопштава да ће ова просветна установа ступити у штрајк.

Саопштење преносимо у целости:

„Математичка гимназија из Београда је ушла у штрајк. До краја недеље држаћемо скраћене часове, када ћемо донети одлуку о даљим смерницама нашег деловања.

Као професори ове школе од интегритета, са доказаним успесима у раду, како у нашој земљи тако и у иностранству, сматрамо да имамо право и дужност, да међу првима дигнемо глас против овакве деградације и понижавања наставничке професије, уништавања образовног система и ерозије наших духовних темеља у целини.

Ношени идејом да је оздрављење друштва могуће, пре свега променама у сфери знања, културе и вредносних приоритета , ми апелујемо на све људе просветитељске оријентације, самосвесне појединце и удружења, да нам се придруже.

Наши захтеви смерају на могуће исходе ових рестриктивних мера, на њихове крајње консеквенце које могу да определе лик будућег доба. Ово је протест умног човека одговорног пред судом долазећих генерација. Дакле, не ради се о инструменталним захтевима и ускогрудости, него о борби за уважавање сваког грађанина Србије, за достојанствен живот у правно уређеној, морално одговорној и успешној држави.

Наша лична и професионална енергија усмерена је на стваралаштво, сарадњу и савезништво. Тај животни стил преферира универзално насупрот партикуларном (аксиологија), афирмативно насупрот негативном(логика) и стимулативно насупрот рестриктивном(економија). Наше обзире изоштравају интереси ученика, права човека и грађанина, слободе друштва.Од громора овог гласа нека се прошире хоризонти укупних друштвених настојања за боље сутра.”

СО Математичке гимназије у Београду

(Србин.инфо)