Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ МИНИСТАРКЕ Руши уџерице сиротињи, а не дира виле тајкуна и политичара

0

zorana-mihajlovic-kuće tajkuna i politicara _f

На списку који је потписала министарка Зорана Михајловић нема ни локација на Сави где су куће градили и син Милана Бачевића, брат Љубише Бухе Чумета…

Ови нелегални објекти не само да нису на спску већ нису ни у плану усвојеног програма уклањања дивље изграђених објеката у овој и следећој години.

Трошкови

Трошкове рушења нелегалних кућа сносиће сами власници. Прво ће им бити дата могућност да у одређеном року сами уклоне објекте и сав грађевински материјал. Уколико то не учине, уклањање ће се финансирати из буџета. Рушење прва 74 објекат коштаће око 35 милиона динара.

На питање „Блица“ да ли ће бити срушене куће синова Томислава Николића и Милана Бачевића изграђене без дозволе, из Министарства грађевинарства је стигао одговор: „Београдске општине које излазе на реке нису обухваћене програмом.“

Дакле, и поред кршења закона синови председника Николића, као и син његовог пријатеља Бачевића остају недодирљиви. Уместо дивљег градња за луксузне виле и здања богатих спортиста, тајкуна и председникове деце, на нишану министарке Михајловић нашли су се мање богати и утицајни.

У Министарству кажу да ће до краја године бити срушено 74 објекта који су изграђени у оквиру заштићених подручја прве категорије Националног парка „Тара”, „Голије”, „Старе планине” и Специјалног резервата природе „Увац”. Осталих 2.460 биће рушени током 2015. године. Њихово рушење није спорно јер нису поднели захтев за легализацију у предвиђеном року. Мада председник општине Чајетина Милан Стаматовић каже да само сиротиња није поднела захтев за легализацију.

Оба Николићева сина направила викендице

Такав захтев, међутим, није стигао ни од синова Томислава Николића, Бранислава и Радомира, као ни од сина бившег министра Милана Бачевића, Филипа Бачевића. То је за „Блиц“ потврђено и у Министарству грађевинарства. Од 2003. у то министарство захтев за легализацију на њихово име није стигао.

Браћа Николић су своје нелегалне викендице изградили на обали Саве у близини Блока 45. Иако на приобаљу није дозвољена градња, старијем сину председника Србије Радомиру Николићу, сада градоначелнику Крагујевца, то није сметало да сагради кућу 2010. У земљишним књигама пише да кућа има 40 метара квадратних, али је стварна површина знатно већа. Наиме, објекат има један спрат и поткровље. Одмах до Радомира кућу је саградио и млађи брат Бранислав. Кућа површине 54 метра квадратна уписана је у катастар на његово име у фебруару 2012. године.

И Бачевићев син има викендицу

Реку воли и Бачевићев син Филип који је викендицу подигао у близини коњичког клуба „Стремен” у Јакову. Кућа је изграђена на земљишту површине 11 ари, које је Бачевић закупио од ЈП „Србијашуме“ и плаћа га 8.000 динара месечно.

У комшилуку Бачевића и Николића је и брат Љубише Бухе Чумета. Мештани наводе да је својевремено кућу ту имала и Светлана Ражнатовић, али ју је продала пре неколико година.

(Блиц, фото: РАС)