Прочитај ми чланак

Кирил: Николај је жртвовао круну, царство и живот за Србију

0

462988_spomenik-nikolaju-i-kiril-beta_f

Руски и српски патријарси Кирил и Иринеј освештали су данас у Београду, у Девојачком парку, споменик Николају II Романову, „цару који је жртвовао круну, царство и живот да би спасио Србију“.

Руски патријарх пред спомеником последњем руском цару, једином ван Русије

„О цару Николају се толико много може рећи, али најкраће је да је жртвовао круну, царство и живот да би спасио Србију“, рекао је патријарх Кирил на свечасности којој је присуствовао и председник Србије Томислав Николић.

Патријарх је изразио задовољство што велике жртве и дела цара Николаја ИИ нису заборављена, и што је у Србији подигнут први споменик ван Русије, у Европи, посвећен великом руском цару.

Николић је поручио да споменик у срцу Београда сија у славу мученика Николаја ИИ као знак вечне победе истине – доброте и правде, владарске и људске жртве, за вредности веће од човека и цара, веће од живота.

Према његовим речима, споменик је нови симбол старог пријатељства, место на којем ћемо се подсећати се вредности заједничке историје а и процењивати пријатељства.

„Као да је једна рука исписивала странице историје Србије и Русије. Без обзира на време и место, без обзира на друштвено уређење, на то ко је на власти и како се та власт назива, борба за слободу, често за голи живот … заједничке су карике у светом ланцу трајања спрског и руског народа, Србије и Русије“, рекао је Николић и додао да је баш једна од тих карика трагична судбина цара Николаја и његове породице.

Председник је подсетио да је патријарх Кирил својевремено рекао да и данас постоје многи који би хтели да се заувек затре сећање на царске мученике и додао да данашњим чином Србија показује да се то неће никада десити.

„Београд данас међу своје најлепше историјске приче са захвалношћу и чашћу уписује и споменик руском цару Николају ИИ Романову, поклон руског историјског друштва, дар Руске федерације Србији“, казао је председник и навео да је он дело најпознатијих руских скулптора Андреја Ковачука и Генадија Правотворова.

Свечаности су присуствовали бројни грађани, владике, министар Велимир Илић, градоначелник Синиша Мали, амбасадор руске федерације Александар Чепурин.