Прочитај ми чланак

ТАЈНЕ ПРИПРЕМЕ за вежбу с Русима

0

srpska vojska  80_orig

Припрема за војне вежбе Русије и Србије које се протеклих недељу дана одвијају на полигону Никинци код Руме, одвијају се под велом тајне за јавност, пише Данас.

Како пише овај лист, одређене безбедносне структуре у Генералштабу оцениле су да не би било добро медијски експонирати тај догађај, с обзиром на украјинску кризу и актуелни сукоб на релацији ЕУ-Русија.

“Мека моћ“ све важнија

Концепт “меке моћи“, који обухвата читав низ феномена, укључујући културу, јавну дипломатију, медије и образовање стручњака, добија све важнију улогу на међународној политичкој сцени, указали су учесници међународне конференције “Утицај Русије у Србији – историјски осврт и перспективе меке моћи“, коју је организовало удружење Српски код.
Како су оценили говорници, српско-руске везе нарочито су значајне након избијања кризе у Украјини.
Између осталог, историчар Милош Ковић констатовао је да Русија “даје ослонац Србији“, као што је био случај и раније током историје.

Како Данас сазнаје из безбедносних кругова, разлог због којих је Министарство одбране затворило врата за јавност у вези са извештавањем о овом догађају јесте процена одређених кругова у Генералштабу да би стављање војне вежбе у фокус јавности могло да изазове негативне реакције западних земаља. Чини се да је постигнут супротан ефекат, или бар делимично, што је, како нам преносе наши извори, јасно и државном руководству.

Војна вежба Србије и Русије договорена је, како је речено Данасу, прошле године док је министар одбране био Небојша Родић. Како је реч, тврде извори овог, о вишегодишњој пракси одржавања војних вежби, и то не само са Русима – да ситуација у вези са сукобом на релацији ЕУ – Русија није заоштрена, ова манифестација одржала би се у нормалним околностима, без мистификовања и покушаја скидања фокуса јавности са тог догађаја.

“Војне вежбе српске војске са одређеним представницима војних снага су редовна ствар. Са Американцима смо имали две од почетка ове године. Ово са Русима је договорено током мандата претходног министра одбране. Међутим, пошто је ситуација оваква каква јесте, а и председник Русије Владимир Путин нам је скоро био у посети, неко из Генералштаба се досетио да то сакрије од наших медија, да не нервирамо запад“, кажу за Данас добро обавештени извори, блиски Генералштабу.

Да су руске и српске специјалне јединице одржале прву заједничку војну вежбу у Србији као меру припрема за тактичке противтерористичке вежбе СРЕМ-2014, јавност у Србији сазнала је званично преко Министарства одбране Русије, 9. новембра. Према ономе што је писало у том саопштењу, припадници специјалне јединице руског ваздухопловства су водили акцију извиђања са земље и беспилотним летелицама из ваздуха. Такође, Министарство је известило да су припадници две војске радили и на блокирању и уништавању терористичких база.

Преко руских медија, српска јавност је обавештена и о тренутку када је шест руских транспортних авиона “Иљушин 76“ слетело на београдски Војни аеродром Батајница (четвртак, 6. новембра) и довезло борбена возила и људство које ће учествовати на руско-српској војној вежби на полигону Никинци недалеко од Руме. Руска агенција ТАСС јавила је да ће руске и српске војне јединице одржати тактичку антитерористичку вежбу под називом СРЕМ-2014.

Како сазнаје Данас, председник Србије Томислав Николић ће сутра, право са Хиландара, отићи да поздрави руске војнике у Никинцима. Према сазнањима овог листа, он је као врховни командант Војске све време био упућен у детаље одржавања заједничке војне вежбе са Русима.

Према речима војног аналитичара Љубодрага Стојадиновића, кроз вежбу СРЕМ-2014 Русија показује више од пуких војних маневара.

“Политичка порука Москве је да има снаге да буде присутна тамо где јој је то у интересу. Да има довољно пријатеља да може заједно са њима да се ангажује. Као и да има довољно војне сарадње да се ангажује са њиховим војскама у ситуацијама када изводи неке вежбе. А те вежбе, као и свако војно показивање, имају поруку моћи. И то је отприлике једна од димензија ове вежбе, али она сама по себи није задато агресивна”, рекао је Стојадиновић за РСЕ.

Амбасадор Чепурин: Русија се окреће Кини

Власти у Кијеву не одражавају вољу народа Украјине, рекао је јуче Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији, говорећи у београдском Медија центру, на округлом столу “Украјинска криза: ЕУ, Русија, Србија“. Према његовим речима, Украјина се надала да ће добити финансијску помоћ од ЕУ, али од тога, како тврди Чепурин, нема ништа.

“Они су им помогли само у оном делу у којем имају директан интерес – транзит гаса преко Украјине у ЕУ“, сматра Чепурин.

Он је напоменуо да се Русији окреће Кини као алтернативи, у прилог чега је навео низ споразума које је Русија у последње време потписала са том земљом, али и Ираном. Чепурин је у неколико наврата поновио да се украјинска криза мора решавати на унутрашњем плану, без уплитања страног фактора.

(Данас)