Прочитај ми чланак

Пресуда Шешељу не пре краја 2015.

0

Bramerc

Тужилац Брамерц каже да хашки оптуженик Војислав Шешељ није прва особа која је привремено пуштена на слободу и да се пресуда не може очекивати пре краја 2015.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц је рекао да жали што и након 10 година у његовом предмету нема пресуде.

„Нажалост, чињеница је да након 10 година нема пресуде. А знате да је задњи сведок сведочио 2010. године, а одбрана од тада није износила доказе“, рекао је Брамерц за Н1.

Главни тужилац Хашког трибунала је рекао да одлука о пуштању Шешеља без икаквих услова „није уобичајена“.

Он је подсетио да је пресуда требало да буде донета у октобру прошле године, али је један од судија био смењен. Нови судија је тражио додатно време да се упозна с предметом, и у комбинацији са здравственим стањем Шешеља, „све су то били разлози за такву одлуку“.

Брамерц је и рекао да је његово мишљење било да није било довољно разлога да се смени судија Фредерик Хархов али да је као тужилац морао прихватити одлуку жалбеног већа без обзира на његово незадовољство.

На питање да ли је задовољан доказима тужилаштва, Брамерц је истакао да је предмет „предуго вођен“, јер су представили довољно доказа Суду.

„Суђење је прекидано у неколико наврата због утицања на сведоке, а ми смо презентовали најјаче доказе. Не бисмо подизали оптужницу, да нисмо били уверени у њу“, рекао је Брамерц.

Брамерц је одбацио наводе Расима Љајића да је Хашки суд пустио Шешеља како би пресуду дочекао на слободи у Србији.

Рекао је да је било сличних ситуација у предмету Прлић када су људи пуштени на слободу пре пресуде или током чекања пресуде, и да ће Шешељ бити позван у Хаг, када се донесе пресуда.

Рекао је и да суд у случају Радована Караџића, Ратка Младића и Горана Хаџића искључује могућност пуштања на привремену слободу јер су они били у бекству и да је одлука суда да само ко се преда добровољно може да се пусти на привремену слободу.

На питање да статистика показује да је у Хагу за 20. година оптужена 161. особа, а међу њима је највише Срба, главни хашки тужилац је одговорио: „Никад се нисам бавио статистиком. Чињеница јест да су Срби највећа група која је кривично гоњена. Разлог за то је што су српски војници били укључени у све сукобе у регији, и у БиХ и у Хрватској и на Косову. Имали су већу количину оружја и већу могућност да почине злочине“.

Брамерц је од данас у посети Сарајеву а идуће недеље посетиће Србију.

Брамерцова дводневна радна посета биће део његових припрема за подношење редовног полугодишњег извештаја о раду тужилаштва Савету безбедности УН.

Шешељ је стигао данас око 13 сати у Србију после 11,5 година које је провео у притвору Хашког трибунала без пресуде.

Шешељ је био у притвору Трибунала од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао, одмах пошто је против њега обелодањена оптужница за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Хашки трибунал одобрио је прошле недеље привремено ослобађање Шешеља из хуманитарних разлога, због његове болести, како би могао да настави лечење у Београду.

(Танјуг)