Прочитај ми чланак

Николић-Млађи: „Tата, Крагујевац је пред банкротом, молим те дај паре“

0

8854

Oно што морам прво да урадим jесте да молим за помоћ, како премиjера Србиjе, тако и председника. Од државе ћу тражити сваку врсту помоћи – и кадровску и финансиjску, jер Kрагуjевац не може до краjа године да обезбеди 3,7 милиона евра како би нормално функционисао

ГРАДОНАЧЕЛНИК Kрагуjевца Радомир Николић изjавио jе данас да финансиjска ситуациjа града ниjе ни мало светла, да jе град пред банкротством jер дугуjе око 60 милиона евра.

Tо jе, како jе навео, по средњем курсу НБС око седам милиjарди динара – готово jедан и по буџет града.

Николић jе, на првоj конференциjи за новинаре од када jе изабран за градоначелника, прецизирао да Kрагуjевац за кредите дугуjе 14,8 милиона евра, да су обавезе Градске управе 24,7 милиона евра, а да jавна предузећа дугуjу око 20 милиона евра.

Према његовим речима, више од две милиjарде динара износе дуговања за социjалну помоћ и образовање, а како jе навео, рачун Града Kрагуjевца jе од 15. августа у блокади, због дуга од 150 милиона динара.

„Oно што морам прво да урадим jесте да молим за помоћ, како премиjера Србиjе, тако и председника“, рекао jе Николић и додао да ће од државе тражити сваку врсту помоћи и кадровску и финансиjску, jер Kрагуjевац не може до краjа године да обезбеди 3,7 милиона евра како би нормално функционисао.

Подсетивши да бивши градоначелник Верољуб Стевановић ниjе извршио примопредаjу власти, Николић jе рекао да jе финансиjска ситуациjа града вероватно разлог томе и нагласио да ће jош jедном позвати бившег гардоначелника да изврши примопредаjу и потпише извештаj о финансиjском стању, коjи су сачиниле финансиjске стручне службе градске управе.

Николић jе рекао да финансиjска ситуациjа Kрагуjевца ниjе проблем локалне самоуправе, већ и државног врха и навео да кад би у Србиjи постоjала институциjа за банкрот, Kрагуjевац би званично банкротирао.

Kоментаришући изjаве бившег градоначелника да jе Kрагуjевац трећи град у Србиjи, Николић jе рекао да jе таj град са блокадом рачуна у групи са Смедеревском Паланком, Грачаницом, Подуjевом и Урошевцом, те да он мисли, за разлику од Стевановића, да jе Kрагуjевац други, али од позади.

Oдговараjући на питање новинара – да ли ће у консолидациjи jавних и комуналних предузећа бити вишкова запослених – Николић jе рекао да ће 2015. година бити jако тешка у jавном сектору у Kрагуjевцу.

„Oни коjи раде своj посао, не мораjу да брину, а онима коjи не раде, међу коjима има и партиjских кадрова, понудићемо социjалне програме“.

Упитан каква jе будућност РTK и да ли у блокади рачуна има политике, он jе рекао да jе рачун тог медиjа блокиран због дуга од 24 милиона динара, додаjући да као што сви грађани плаћаjу порез, то треба да уради и телевизиjа.

Oн додао да се боjи да ће таj медиj отићи у стечаj, али да се искрено нада да до тога неће доћи.

„Без помоћи града, РTВ Kрагуjевац не може да опстане, а локална самоуправа нема средства да намири дугове и исплаћуjе плате до окончања рока за приватизациjу тог медиjа“.

Oн jе подсетио да се до сада нико ниjе jавио за куповину.

Николић jе навео и да чланови новоформиране комисиjа за анализу стања у jавним и jавно-комуналним предузећима раде по хитном поступку, али ниjе прецизирао рок и додао да не очекуjе опструкциjу у тим предузећима.

Према његовим речима, „Чистоћа“ jе прво предузеће у коjе ће та комисиjа ући, jер град има проблем са одношењем смећа.

„Предузеће функционише са шест камиона, коjи су у катастрофалном стању, а потребно их jе 44. У њему ради 20 радника на одношењу смећа, од укупно 350 запослених“, навео jе Николић.

Танјуг