Прочитај ми чланак

ЕПИСКОП ИРИНЕЈ (АУС. -Н.З.): Саопштење у вези претварања делова цркве у џамију

0

Episkop-Mitropolije-australijsko-novozelandske

Саопштење у вези дешавања у Црквеној општини Светог архиђакона Стефана у Кизбороу:

„Без предрасуда и осуђивања, но свесни озбиљности преступа који се десио као резултат лошег управљања црквеном имовином од стране оних којима је то поверено, у овом случају парохијског свештеника, протојереј-ставрофор Чедомир Видеканић суспендован је са свих богослужбених и административних функција у парохији Светог архиђакона Стефана у Кизбороу и Мелбурнском намесништву Митрополије аустралијско-новозеландске.

Суспензија ће трајати док се кроз темељну истрагу не утврди шта је и како довело до тога да се овако нешто уопште деси. У међувремену ће пречасни јереј Дејан Милошевић преузети све административне и богослужбене дужности.

Уз дужно поштовање за све вере и њихове вернике, подразумева се да је по Светим Канонима Православне Цркве забрањено обављање верских обреда других верских традиција у нашим црквеним и са црквом повезаним просторима. Осим тога, православни хришћани су канонски обавезни поново освештати таква места. Тога ради сутра, 6. новембра у 13:00 часова, доле потписани, заједно са присутним свештенством и верним народом, обавиће обред освештавања сале у Црквеној општини Свети архиђакон Стефан.

Свака инсинуација или тврдња да су више инстанце, било ми лично, или било који свештеник или члан Митрополијског Управног Одбора, знали за овај догађај или га одобрили, је потпуно лажна.”

+ ИРИНЕЈ
Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске

(Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске)