Прочитај ми чланак

Кина: Рудар пронађен жив након 17 година проведених у затрпаном руднику

0

vdshgierz34df

Група рудара из западне провинције Ксинијанг, доживела је невероватно изненађење када се тунел који су окопавали отворио у секцији старог рудника који је напуштен већ 17 година након земљотреса због којег су се урушили већи делови рудника.

Док су истраживали тунеле, налетели су на Чеунга Ваија (59), који је преживео несрећу из 1997. године, очито у веома лошем стању. Одмах је одведен у болницу где ће се наредних недеља извршити комплетна оцена његовог физичког и психичког стања.

Сироти човек је остао заробљен под земљом са телима 78 својих колега након што је земљотрес јачине 7,8 рихтера погодио регион и узроковао урушење дрвене потпорне грађевине рудника. Срећом у несрећи, Чеунга је спасио вентилациони отвор који је још увек повезан са површином, обезбеђујући му приступ ваздуха довољно да га одржи живим.

Успео је да преживи захваљујући залихама пиринча и воде за хитне случајеве, које су се чувале у подземном депоу баш ако се деси тако нешто. Човек је допуњавао своју дијету тако што је хватао и јео бројне пацове који су циркулисали рудником, али и велике количине некаквог фосфоресцентног мољца, који је био његов једини извор витамина. Иако је патио од великог физичког и психичког стреса, он је на прави начин, несебично сахранио своје колеге, на шта је потрошио скоро годину дана.

Рударске несреће су честа појава у Кини упркос растућим мерама владе да се смањи проблем, убијајући више од 4.000 рудара годишње на почетку миленијума. Претходних пар година, власти сузбијају разне нерегулисане рударске операције, где спада скоро 80% од 16.000 рудника државе. Затварање око 1.000 опасних малих рудника прошле године помогло је да се преполови просечан број настрадалих рудара на 6 рудара по дану првих месеци ове године, наводи се у владиној статистици.

Случај Чеунга међутим, остаје јединствен и представља нови Гинисов светски рекорд. Претходни рекорд за преживљавање под земљом био је 142 дана и држао га је Британац Геоф Смит. Он је добровољно закопан у задњем дворишту Рејлвеј Ина, његовог омиљеног паба, са намером да обори рекорд.

(Wебтрибуне.рс)