Прочитај ми чланак

УКР – ВЕСТИ (04.11.’14): Украјинском председнику прете војним ударом и смрћу! (Видео)

0

Само двадесетак сати након што је украјински председник Петар Порошенко најавио стављање ван снаге закона о „посебном статусу делова Донбаса“ – догодиле су се три битке са употребом тенкова.

Прва и највећа: код доњецког аеродрома, са коришћењем тенкова са обе стране.

Украјинци – по ко зна који пут – нису успели да се пробију на аеродром, нити да поврате контролу над њим. Ни једна страна није ништа саопштила ни о својим ни о противничким губицима. Напад су одбили борци бригаде „Сомали“ и тенковска чета механизоване бригаде армије ДНР „Восток“.

На видео-снимку можете погледати како један припадник „Востока“ из разрушеног контролног торња коригује паљбу својих тенкова.

Само пола сата касније почели су тенковски и артиљеријски дуели код оближњег насеља Пески и око града Авдејевка који је једно од највћих упоришта украјинских снага. Украјинске артиљеријске батерије северно и северозападно од Авдејевке истовремено су тукле у аеродром и град Доњецк.  Артиљерија је са обе стране „радила“ и код Дебаљцева и Артјомовке.

Украјинци су саопштили да су код Краматорска ликвидирали једну из извиђачко-диверзантску групу армије Доњецке Републике.

Симптоматично је и да командир јуришне групе украјинског батаљона „Донбас“ – Тарас Констанчук – јавно упозорио Порошенка: да ће бити свргнут и убијен ако „сепаратистима“ препусти и један једини град или квардатни километар „свете украјинске земље“.

Чак је подвукао: „У том случају ће доћи до војног удара. Официри ће преузети власт, а он ће бити изнет са ногама напред“.

Кликни на мапу

Кликни на мапу

Порошенко: Хитна мобилизација у Украјини

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је данас да је наложио команди украјинске војске да пошаље додатне војне јединице на исток и југоисток земље, „како би заштитили градове од могућег напада сепаратиста који имају подршку Русије“.

„Формирано је неколико нових војних јединица и групација, што ће омогућити покретање могуће офанзиве на градове Маријупољ, Берђанск, Харков и север Луганска“, рекао је Порошенко на седници Националног савета за безбедност и одбрану у Кијеву, а пренео је Ројтерс.

Порошенко је ту седницу сазвао као одговор на председничке и парламентарне изборе које су у недељу на истоку Украјине одржале проруске снаге које контролишу Доњецку и Луганску област. Званични Кијев и Запад су те изборе назвали нелегалним.

Украјински председник је на седници такође изјавио како је сигуран да ће Национални савет и Врховна рада подржати његову одлуку да укине закон о специјалном статусу Доњецке и Луганске области.

ukrajina tenk 1

Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 04.11. (Восток)

 Током дана, ситуација се није битно променила. Кијевске снаге раде на активностима јачања снага и довлачењем средстава на линијама додира са Народном војском.

Радна група представника Руске Федерације из мисије ОЕБС-а је посетила Горловку и Доњецк. Разговарано је о састанку представника кијевских снага, Народне војске и представника ОЕБСА-а који би требао да буде одржан сутра, а на тему прекида ватре на аеродрому у Доњецку.

Током дана, забележено је осам случајева кршења примирја од стране кијевских снага:

– Настављено је гранатирање из правца Авдјејевке по источном делу Доњецка. Кијевске снаге користе минобацаче и тешку артиљерију.

– Из правца Дебаљчева извршен је артиљеријски напад на позиције Народне војске код места Централное;

– Извршен је артиљеријски напад на позиције Народне војске у Првомајску.

Механизована бригада Народне војске „Восток“ саопштава о тенковској бици код аеродрома у Доњецку и код Авдјејевке. Саопштава се и о поновном гранатирању Доњецка из самоходних хаубица.

Настављени су артиљеријски напади на рејон доњецког аеродрома. Кијевске снаге су употребиле запаљиве бомбе у рејону рудника „Октобарски“ и Путиловског моста, који спаја град са аеродромом. Срушена је и једна петоспратница, саопштено је из штаба ДНР.

Они су констатовали и активније сукобе на другим местима. Настављају се борбе око такозваног „дебаљчевског полукотла“, где су у делимичном окружењу, код града Дебаљчево, сконцентрисане значајне кијевске снаге и Националне гарде.

У Доњецку се целу ноћ и јутро чула паљба. Из правца Пескија је дејствовано по аедрому, а из Донецка по Пескију.

Народна војска је из минобацача дејствовала по позицијама кијевских снага у Николајевци. Из правца Дебљчева кијевске снаге су гранатирале Кировски рејон Доњецка.

Forbes: Украјина узела од ММФ више него што има у девизним резервама

Часопис Forbes пише да се Украјина ове године договорила са ММФ о кредитирању у вредности од $17,01 милијарду, у условима када девизне резерве земље износе $16,3 милијарде. Украјина намерава да искористи девизне резерве за плаћање дуга Гаспрому за руски гас, као и за текуће испоруке гаса.

Национална банка Украјине је 03. новембра изјавила да ће земља плаћати дуг Гаспрому и текуће испоруке управо за рачун девизних резерви. Очекује се да ће ове године та сума износити $4,5 милијарди.

„Ми смо успели да се договоримо са ММФ, да плаћање гаса можемо обавити директно са својих девизних ресурса. ММФ нас је у томе подржао“, преносе РИА Новости речи гувернера Националне банке Украјине Валерије Гонтарјове. Она тврди да ће Украјина платити све рачуне за гас.

Прошле недеље, у току дугих преговора, Русија и Украјина су постигле споразум о транзиту гаса. Москва је Кијеву дала попуст на цену из уговора од $100 за хиљаду кубика, уз услов да Украјина до краја године плати неспорни дуг од $3,1 милијарде.

После споразума о гасу, Национална банка Украјине је побољшала прогнозу о пад у БДП ове године са 9% на 7%. Прогноза годишње инфлације износи 90%, а девалвација гривне 60%.

Подсетимо да је Русија у децембру 2013. године „са циљем подршке украјинског буџета“ донела одлуку о куповини украјинских хартија од вредности новцем из Фонда националног благостања у вредности од $15 милијарди. Владимир Путин је тада посебно истакао да је Русија пристала да кредитира Украјину без захтева за ревизијом разних социјалних програма.

„Желим да обратим пажњу на то да кредитирање није повезано ни са каквим условима: повећавањем или смањивањем, или замрзавањем социјалних стандарда, пензија, плата и других примања“, истакао је Путин. Русија је тада издвојила $3 милијарде, а до нових плаћања није дошло због нагле промене ситуације у Украјини.

(Агенције, Восток, Факти, Глас Русије, Србин.инфо)