Прочитај ми чланак

МОЗГОВОЈ: Наш задатак је да ослободимо територију од Харкова до Одесе

0

aleksej-mozgovoj-luganskopolcenie-650x416

Главни војни пропагандиста кијевске хунте Дмитриј Тимчук објавио је да је армија Новоросије последњих недеља толико ојачала да је формирала четири ударне формације.

Чак је прецизирао да се наводно ради о овим „ударним групама”: Луганска, Доњецко-Горловска, Волновахско-Тељмановска и Новоазовска. Још је нагласио да те четири „ударне групе” уаједно имају 24-27 хиљада војника и официра.

Тимчук не би био Тимчук да не тврди: „Већину унутар тих ударних група – 14-15 хиљада – чине плаћеници из Русије и војници Оружаних снага РФ, а остатак – 10-12 хиљада – људи из Донбаса”.

Армија Новоросије, по његовој рачуници која сигурно није само његова, има 110-115 тенкова, 250-280 других оклопних возила, 80-100 артиљеријских оруђа и вишецевних ракетних бацача и око 500 камиона.

Алексеј Мозговој, командант бригаде „Призрак”, једне од најбољих у Новоросији, на све ово је само одмахнуо руком, али је одмах рекао:

„Наш задатак мора да буде ослобађање територије од Харкова до Одесе. А тек потом ће доћи време да се разговара: да ли о статусу Новоросије. О томе да ли ће она бити део Руске Федерације или само члан Евроазијског економског савеза”.

Поводом најновијег заоштравања ситуације, војни аналитичар Анатолиј Несмијан, који је близак првом министру одбране ДНР Игору Стрелкову, оценио је да се множе сигнали да се Новоросија можда налази „у последњој фази пред офанзивом оружаних снага Украјине”.

Несмијан је упозорио да артиљеријски и ракетни удари по Доњецку највише лиће на „намештање нишана” уочи напада и на увежбавање „рашчишћавања пута колонама које крећу у напад”.

Он тврди да је кијевска хунта већ формирала три ударне групе за напад и да у свакој има до 10.000 војника и 300-400 оклопних возила.

Једна од тих група – по процени Стрелкова – имаће задатак да преко Шахтјорска, Сњежног и Красног Луча избије на границу са Русијом.

Извор: Факти.орг