Прочитај ми чланак

Кијев намерава да врати регионе на истоку Украјине

0

donjeck-lugansk-referendum

Шеф украјинске дипломатије Павло Климкин изјавио је да власти у Кијеву намеравају да „поврате” подручја на истоку Украјине после избора проруских побуњеника одржаних у недељу, пише немачки лист Билд.

„Неки региони у источној Украјини су у ствари под контролом проруских терориста и руских војника. Међутим, то су украјинска подручја и ми ћемо их повратити”, рекао је Климкин у интервјуу за немачки лист.

Он није навео детаље о могућој војној интервенцији после повлачења украјинских војника из истока земље. Украјинска војска навела је да је желела да угуши проруску побуну, али је наилазила и на отпор присутних руских војника, што је Москва у неколико наврата демантовала.

Климкин је оценио да избори побуњеника у Доњецку и Луганску представљају „озбиљно кршење” споразума потписаног у Минску 5. септембра између украјинских власти и проруских побуњеника о прекиду ватре.

„Још не знам да ли можемо говорити о потпуном неуспеху споразума из Минска, али руско признавање (проруских) избора представља његово озбиљно кршење”, рекао је украјински министар који је позвао међународну заједницу на додатни притисак на Русију и јачање санкција тој земљи.

Он је поново осудио „редовне упаде руских војника” у побуњеничке зоне у Украјини.

„Украјинске снаге су спремне да бране своју земљу, као никад до сада”, рекао је шеф украјинске дипломатије.

Два дана после побуњеничких избора, украјински Савет за националну безбедност и одбрану састаје се данас у Кијеву да би размотрили укидање закона о „специјалном статусу” региона на истоку Украјине усвојеном у септембру, према којем та подручја уживају ширу аутономију током три године.

Луганск не брине намера о укидању специјалног статуса

Званичници у самопроглашеној Луганској Народној Републици саопштили су да нису забринути због намере председника Украјине Петра Порошенка да укине закон којим се даје специјалан статус регионима Доњецк и Луганск.

ugalj

„Нема проблема. Тај закон нам ионако не одговара”, рекао је председник Народног савета Алексеј Карјакин, пренела је агенција Тас с.

Порошенко је у понедељак најавио да ће данас предложити повлачење закона, договореног у оквиру споразума о примирју, којим се регионима Доњецка и Луганска даје известан ниво аутономије у наредне три године.

Према закону о специјалном статусу, регионима Доњецк и Луганск дозвољено је вођење унутрашњих послова и предвиђено је одржавање локалних избора 7. децембра.

Поросенко је рекао и да би други закон могао да буде донет ако самопроглашене републике не повуку резултате избора од 2. новембра.

Те изборе Кијев и западне земље не признају, за разлику од Москве.

Руско министарство спољних послова прошле седмице је саопштило да су избори у народном републикама Луганск и Доњецк потпуно у складу са споразумом из Минска.

Руско министарство спољних послова навело је да је датум избора, 7. децембар, одређен једнострано, без сагласности Доњецка и Луганска.

Русија испоручила хуманитарну помоћ истоку Украјине

Русија је данас испоручила Доњецку и Луганску, на истоку Украјине, нову хуманитарну помоћ, саопштило је руско Министарство за хитне ситуације.

Десет камиона из шестог руског конвоја хуманитарне помоћи испоручило је Доњецку 50 тона лекова и горива, изјавио је Тас су заменик Центра за управљање кризним ситуацијама Олег Воронов.

Других 10 камиона испоручили су, такође, 50 тона лекова и горива Луганску.

Руско Министарство послало је помоћ на захтев лидера Доњецка и Луганска, пренела је руска новинска агенција.

У конвоју су се налазили лекови за медицинске установе и гориво за кључне службе, укључујући службу за хитне ситуације и амбуланте, рекао је Воронов.

Ово је шести хуманитарни руски конвој који је Русија упутила у Доњецк и Луганск.

У оквиру претходних пет конвоја, Русија је упутила Доњецку и Луганску 7.500 тона помоћи која се састојала од хране, лекова, електричних генератора, одеће и флаширане воде.

ДНР и ЛНР спремне на склапање споразума са Кијевом о испоруци угља

Први заменик министра енергетике и индустрије угља Украјине Јуриј Зјуков раније је изјавио да је Кијев спреман да купи угаљ на теритријама које контролишу устаници, али да новац мора да оде на плате рудара.

Самопроглашене Доњецка и Луганска народне репбулике спремне су да склопе споразум са владом Украјине и испоручују угаљ, каже се у заједничком саопштењу ДНР и ЛНР.

„Спремни смо на обнову читавог комплекса веза са регионима Украјине. На склапање споразума са владом, предузећима и организацијама Украјине. Спремни смо да испоручујемо украјинским регионима угаљ како би грејна сезона нормално протекла. Неопходна нам је сарадња у области снабдевања електричном енергијом, пољопривредним производима, саобраћаја, комуникација, извозно оријентисане производње. Наша економија ће остати у зони гривне, ако Кијев прекине финансијску блокаду“, наведено је у саопштењу.

Услед борбених дејстава у Донбасу Украјина је изгубила око 12 милиона тона угља, саопштио је раније Јуриј Зјуков.

По његовим речима производња угља за десет месеци ове године смањена је, у поређењу са одговарајућим периодом прошле године, за 17%, са 68,6 милиона тона на 57 милиона тона.

(Политика, Глас Русије)