Прочитај ми чланак

НАТО: Руси провоцирају, све више улазе дубље у Европу

0

Сухој-Т-50

Врховни командант НАТО-а у Европи Филип Бридлав каже да су руски борбени авиони и ловци примењивали комплексније летачке формације приликом уласка у европски ваздушни простор. Истиче да су авиони летели „на провокативнијим рутама него обично“.

Амерички генерал Филип Бридлав је на конференцији за штампу у Пентагону рекао да је раније већина тих улазака у ваздушни простор ЕУ обухватала веома мале групе авиона, понекад само један или највише два авиона, преноси Танјуг.

„Оно што смо могли да видимо током протеклих недељу дана биле су веће, сложеније формације авиона, који су задирали мало дубље у ваздушни простор Европе, а рекао бих и да су летели на нешто провокативнијим рутама“, рекао је Бридлав, преноси Ројтерс.

Како каже, намера таквих акција руског војног ваздухопловства је да покажу Западу да је Русија велика сила.

„Моје мишљење је да нам они тиме шаљу поруку. Поручују нам да су велика сила“, истакао је амерички генерал.

Летови руских авиона унутар европског ваздушног простора представљају „разлог за забринутост и не доприносе сигурној и стабилној ситуацији“, додао је Бридлав. 

НАТО је ове седмице саопштио да је руско војно ваздухопловство ангажовано у обимним летачким операцијама у европском ваздушном простору и да су авиони Алијансе послати да их пресрећу и идентификују, у напетим временима у односима између Истока и Запада због кризе у Украјини.

Према подацима НАТО-а, у 2014. је било више од стотину пресретања руске авијације, што је приближно три пута више него претходне године.

 

(RTS)