Прочитај ми чланак

Обрт у формирању власти у РС – СДС понудио Ђокићу функцију премијера?!

0

326928_bosicmladen2mk886411

Лидер Српске демократске странке (СДС) Младен Босић понудио је данас председнику Социјалистичке партије Републике Српске (СП РС) Петру Ђокићу функцију премијера, ако изађе из коалиције са Савезом независних социјалдемократа (СНСД) и формира нову Владу са садашњим опозиционим Савезом за промене.

– На њима је да о томе размисле – рекао је Босић у Бијељини после разговора с Ђокићем.

Он је додао да од одлуке социјалиста зависи да ли ће бити настављен континуитет досадашње владавине или ће Република Српска добити нову власт „која ће повести земљу у будућност, ка изласку из сиромаштва“.

Председник СП РС-а Петар Ђокић рекао је да ће та понуда бити размотрена на органима странке, додавши да је битно наставити дијалог свих странака у РС које желе и могу да сарађују.

– Ми ћемо овај предлог разматрати на органима странке и понудити адекватан одговор – казао је Ђокић.

Он је још рекао да су социјалисти годинама у коалицији са СНСД-ом и Демократским народним савезом (ДНС) и да из тог партнерства „нису изашли“.

– Ми, социјалисти, нисмо политички трговци – навео је Ђокић.

Он је демантовао медијске спекулације да је премијер Србије Александар Вучић преко Ивице Дачића вршио притисак на социјалисте у РС да приступе Савезу за промене.

– Дачић се никада није уплитао у оно што ми овде радимо као партија, само нас је подржавао у доношењу одлука, јер је знао да увек доносимо одлуке које су у корист Републике Српске и њених грађана – казао је Ђокић.

Лидер СДС-а Младен Босић навео је да постоји велика вероватноћа да прво буде формирана већина на нивоу БиХ, додавши да се о томе већ преговара.

– Са једне стране већ се изашло са понудом осовине Додик – Човић, око које би требало да се окупе остале странке. Медјутим, убеђен сам да ће власт на крају бити формирана на супротној страни, а чиниће је народњачке партије – истакао је он.

Босић је рекао да је СДС имала контакте и с Демократском фронтом, тако да постоји и комбинација у којој нема „осовине“, која се, како је истакао, већ самопрокламовала.

– Ми немамо ништа против ни учешћа ХДЗ БиХ у таквој власти у Савету министара – рекао је он.

(Бета)