Прочитај ми чланак

Избори у Украјини: Циркус отишао, кловнови остали

0

vrhovna-rada

Услед одржаних 26. октобра избора у Врховну Раду Украјине ушло је шест странака на челу са „Блоком Петра Порошенка“ и „Народним фронтом“ премијера Арсенија Јацењука. Међутим, нико није добио већину, довољну за самостално формирање владе. Данас, читав политички живот Украјине се свео на трговину – ко ће шта добити за коалицију с Порошенком.

Експерти су уверени да нова Рада неће извести земљу из најдубље кризе. На власти у Кијеву су остали исти људи. Без обзира на лустрације, лице власти је сачувало све трагове порочне прошлости: ожиљке са Мадана, боре корупције и улагивачки погледи на Запад. И извршна, и законодавна власт ће остати исто тако нестабилне, дакле, зависне од САД и ЕУ.

У новој Ради, сматрају бројни посматрачи, биће много разговора о интеграцији у Европу и неопходности да се заведе ред на југоистоку, али ствар неће отићи даље од разговора.

Русија је признала резултате избора за Раду, – изјавио је у интервјуу листу „Известија“ протекле недеље шеф МИП РФ Сергеј Лавров.

Уверен сам да ћемо имати с киме да разговарамо у Врховној Ради и влади пре свега зато, што ће у било ком случају водећа снага постати „Блок Петра Порошенка“, који је наш партнер у поштовању мировних договора из Минска. Ти су договори постигнути уз помоћ РФ и ОЕБС. Петар Порошенко је више пута, између осталих, приликом сусрета с Путиним у Милану и у ширем норманском формату, потврђивао своју приврженост испуњењу тих договора. Рачунам да влада, која ће бити формирана, неизбежно мора да буде коалициона, ипак ће она имати министре, привржене овој линији председника, курсу на постизање мира, обнављање националне слоге у Украјини, националног примирја. У сваком случају, Петар Порошенко у својим сусретима с Владимиром Путиним чврсто изјављује да неће допустити војни рецидив. То је данас најглавније.

Експерти једнодушно тврде да ће нови парламент бити обојен патриотским и националистичким бојама, јер ту идеологију данас имају у некој мери водеће украјинске странке. Очигледно је да ће таква Рада тешко усвајати еластична и сложена решења, која су данас потребна за спас украјинске економије, учвршћење безбедности и иначе преживљавање националног пројекта.

Украјински политиколог Александар Булавин сматра да само националистичке пароле неће инспирисати бираче, зато на све начине мусирају стари мамац о асоцијацији с ЕУ.

Централна парадигма свих снага, које су победиле, јесу антируска тенденција и рат у Донбасу. Међутим, и оне су свесне да ни те пароле неће деловати за бираче. Зато опет настаје идеја асоцијације.

Други проблем, с којим ће морати да се суочи парламент, јесте фрагментарност, али не на основи идеологије, већ лојалности некој групацији власти. Утисак олигарха ће такође бити појачан. Пре свега, Игора Коломојског. Према претходним рачунима, он ће довести у парламент око 70 својих људи.

Дакле, нова Рада, потпуно је могуће, биће такође неспособна, као и претходна, – кажу експерти.

Дакле, циркус је отишао, кловнови су остали…

(Глас Русије)