Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ У НОВОРУСИЈИ: Излазност огромна; први резултати гласања

0

APTOPIX Ukraine
На изборима за председника у областима Доњецка и Луганска убедљиво је победио вођа проруских снага Александар Захарченко, резултати су анкете на биралиштима.

У областима Доњецка и Луганска у источној Украјини, поред председничких одржани су и парламентарни избори.

Према резултатима анкете, Захарченко је добио 81,37 одсто гласова, саопштио је шеф изборне комисије Роман Лијагин, а пренеле агенције.

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ

Према подацима Централне изборне комисије Доњецке Народне Републике, на основу 50% пребројаних листића Александар Захарченко води на изборима за председника ДНР са преко 70% гласова.
Према истим подацима, његова странка „Доњецка Република“ је задобила поверење преко 60% бирача.
Ове податке је на конференцији за новинаре саопштио председник ЦИК Роман Љагин.
Према његовим речима, на изборима је гласало преко милион људи.

Партија Захарченка победила је и на парламентарним изборима и највероватније ће добити 65 одсто гласова.

Избори су одржани упркос негодовању Кијева, Европске уније и САД, а подржала их је званична Москва.

Биралишта су отворена у осам часова по московском, односно шест по средњеевропском времену, а била затворена у 20 сати (18 по срењеевропском времену).

Захарченко је раније данас изразио наду да ће званични Кијев признати ту републику и вратити окупиране територије после избора.

„Они ће нас признати, вратиће нам окупиране територије и онда ћемо живети као равноправни партнери“, рекао је Захарченко новинарима након гласања, пренео је ТАС.

Проруско становништво у Доњецку и Луганску бојкотовало је украјинске ванредне парламентарне изборе одржане 26. октобра.

Кијев је изборе прогласио „фалсификованим и лажним“ због саме процедуре гласања која није транспарентна, јер нема међународних посматрача и омогућава гласање „војницима из друге државе“.

Москва је признала резултате украјинских избора дан после гласања, уз опаску шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да је било многих „повреда“ изборног процеса и да избори нису одржани у целој земљи.

Русија је најавила да ће признати резултате избора за које верује да ће бити демократски и слободни, а украјинске власти, ЕУ и САД упозориле су да би њихово одржавање значило грубо кршење мировног споразума из Минска.

Кијев да призна изборе у ДНР и ЛНР

 Владајућа Јединствена Русија поручила је Кијеву да призна резултате избора у Доњецкој и Луганској Народној Републици.

Први заменик шефа посланичке групе ЈР у руској Думи (доњем дому парламента) и члан председништва те странке Франц Клинцевич рекао је да је „пропагандна машинерија радила напразно“.

„Није успело застрашивање људи. Активност бирача је веома висока“, рекао је он, додајући да „људи иду на изборе с надом да ће читав овај кошмар, најзад, бити завршен“, пренела је агенција РИА Новости.

Заменик председника одбора Думе за друштвене и верске организације Михаил Маркелов из ЈР рекао је да је Кијев „дужан да призна“ резултате избора и да су они продужетак давања легитимитета властима у ДНР и ЛНР „започетог референдумом у тим регионима у мају“, пренео је ТАСС.

Истичући да се „управо у Доњецком басену одлучује о питању рата и мира“, он је рекао да би Кијев „као нико други“ требало да буде заинтересован за легитимитет власти у Доњецком басену.

Потпредседник Думе и заменик шефа посланичке групе ЈР Сергеј Железњак рекао је да су избори основа сваког демократског процеса.

„Украјина и неке западне земље могу да се различито односе према признавању ових избора, о чему су већ саопштавали, али нико не треба да омета људе да остваре своје право као бирачи“, рекао је он, додајући да је и у споразумима у Минску утврђена потреба одржавања избора на југоистоку Украјине, а да су неслагања између Кијева и самопроглашених република поводом датума њиховог одржавања.

„Међутим, у условима казнене операције коју Кијев током неколико месеци спроводи на југоистоку, било би чудно очекивати да ће житељи Доњецка и Луганска поштовати налоге из Кијева“, рекао је Железњак.

„И референдум и избори који се данас одржавају представљају легалну и цивилизовану форму остварења права народа ДНР и ЛНР на самоопредељење“, рекао је он, изражавајући наду да ће резултати избора помоћи ефикасније обављање задатака социјално-економског развоја на југоистоку Украјине.

Раније данас лидер Комунистичке партије – друге по снази посланичке групе у Думи, Генадиј Зјуганов, изјавио је да Русија треба да призна изборе не обазирући се на САД и Европску унију, а потом и саме ДНР и ЛНР.

„Још пре пола године рекао сам да треба да признамо ДНР и ЛНР, јер су то наши сународници, тим пре што су већ одржали референдум, потпуно демократски и легалан“, рекао је Зјуганов а преноси ТАСС.

(Агенције, Доњецка Народна Република)