Прочитај ми чланак

СНЕГ И ЛЕД Стиже најхладнија зима у последњих 100 година

0

auto-sneg1-413x294

Надолазећа зима биће најхладнија у последњих 100 година, а захватиће велики део Старог континента, најављују британски метеоролози.

Велике количине снега упорно ће затрпавати Европу, праћене веома ниским температурама. Према проценама британских метеоролга, арктичка зима ће оковати континент чак пет месеци.

Они најављују да први ледени талас можемо очекивати већ у новембру.

За јануар се предвиђа рекордно ниска температура од минус 27 степени Целзијуса, и то на већем делу континента, укључујући и предео у којем се налази Србија.

Нижи предели на беле пахуље чекаће до друге половине новембра, кажу метеоролози који се слажу са британским колегама и прогнозирају да ће наступајућа зима бити хладнија и са више снега него прошла.

– Први снег у нижим пределима може да се очекује у новембру и то другој половини месеца, а пратиће га, свакако, јаче захлађење. Последња недеља новембра је уобичајено време за први снег у градовима, али ове године можемо да га очекујемо и мало раније. Генерално, прошла зима је била топла са мало снега, а ове очекујемо знатно ниже температуре, и више кише и снега – наводи метеоролог Недељко Тодоровић.

 

Blic