Прочитај ми чланак

Постали Срби због фотеље

0

reg-parlament-bih

Бошњаци Харис Плехо и Расим Смајић изјаснили се да су припадници српског народа како би ушли у Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ

Ниједан кандидат водећих партија из Републике Српске није ушао у парламент Федерације БиХ
Од нашег дописника

Сарајево – Харис Плехо и Расим Смајић, кандидати Босанске странке (БОСС) Мирнеса Ајановића на прошлим изборима у БиХ, изабрани су за посланике у Скупштини кантона Сарајево, а у трку за ту позицију ушли су као Срби. Иако су Бошњаци, њих двојица су се и у кандидатском обрасцу Централне изборне комисије БиХ изјаснили да су припадници српског народа.

„Покрстили” су се само и искључиво из једног разлога, а то је фотеља која ће им „обезбедити” и месечну зараду од 2.500 евра, а до те фотеље и фамозног новчаног износа они ће доћи тако што ће, као Срби којих нема у Федерацији БиХ, аутоматски бити делегирани у Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ.

У тај клуб, који и у прошлим мандатима због мањка Срба никада није практично ни конституисан, Кантон Сарајево бира пет делегата из реда српског народа, а како ствари стоје након ових избора „обезбеђена” су само два – Предраг Којовић из Наше странке и Славиша Шућур из СДП-а.

О начину на који су двојица Бошњака успела „да победе” у изборној трци јавност увелико бруји, а мишљења су подељена. Једни их жестоко критикују због „невиђене преваре и злоупотребе”, док их други, укључујући и политичке аналитичаре, бране износећи тврдњу како је „слобода о националном изјашњавању уставом загарантована”.

Политичари из Републике Српске су огорчени, јер је реч „о грубој дискриминацији Срба и невиђеној изборној превари бошњачких политичара из БОСС-а”. Ово, како кажу, уз чињеницу да „ниједан посланик из водећих партија из РС није ушао у Парламент ФБиХ, довољно говори колико је поразна позиција Срба у том ентитету”. Овакве преваре „само додатно руше и исмевају права небошњака у Федерацији” која је давно и буквално очишћена од Срба.

На све ове критике Харис Плехо хладно одговара како је „демократско право да се свако изјасни како хоће”, а да он добро зна „ко је и шта је”.

„Случај” Плехо и Смајић за сарајевског професора Асима Мујкића је само „део политичких калкулација” којих ће, како је навео, бити све дотле док „имамо земљу која политичку релевантност редуцира на националну опредељеност”.

„Не ради се овде о кршењу закона, већ о искоришћавању његових пропуста. Значи нема ништа незаконито, већ је то ствар моралности”, изјавио је Мујкић.

Законодавство, а не Плеха и Смајића, окривљује и Адис Араповић из Центра цивилних иницијатива. Он је за сарајевске медије изјавио како је „управо законодавство својом флексибилношћу омогућило да свако своју политичку каријеру гради на основу националног декларисања”.

О поступку својих будућих клупских „колега” мишљење има и Предраг Којовић из Наше странке.

„Уколико се покаже да је ова информација тачна и уколико би се њима придружили и делегати из српског народа, Плехо и Смајић, то ће бити само још један доказ о апсурдности уставног уређења и принципа етничке демократије”, рекао је Којовић и додао да је то, можда, и добро. „И у Дантеовом паклу излаз је лоциран на самом дну пакла.”

 

Politka