Прочитај ми чланак

НИШТА НЕ КОШТА: Политички покрет исплативији од странке

0

srpske politicke stranke

У наредних неколико месеци, барем према најавама, у Србији се очекује оснивање најмање шест нових политичких партија, махом насталих из постојећих странака.

Питање је колико ће њих успети у тој намери будући да оснивање нове странке кошта 4,5 милиона динара и да је потребно 10.000 потписа оснивача.

Као могућност, увек им остаје да се региструју као удружења грађана, која готово да и не коштају, а имају скоро исти правни статус као и партије и могу да учествују на изборима.

Како објашњавају саговорници Данаса који су у скоријој прошлости имали искуства са формирањем партија, за политичку странку је потребно прикупити 10.000 потписа, а овера сваког потписа кошта више од 350 динара. „Заједно са плаћањем штандова за прикупљање потписа и других овера, оснивање странке укупно кошта 4,5 милиона динара“, наводе саговорници Данаса. За странку је такође потребно и много више документације, организације и кадровске инфраструктуре, док је за регистрацију удружења грађана или покрет потребно уплатити само таксу АПР од неколико хиљада динара.

 

УРС нема ко да обрише

Иако после мартовских избора више не постоје, УРС Млађана Динкића је и даље званично регистрована као странка.
„Што се тиче УРС, до данашњег дана у основној евиденцији о актима и предметима који се воде у Министарству није евидентирана пријава за брисање ове политичке странке из Регистра“, наводе за Данас у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

 

Још једна од предности због које се многи одлучују да се бар за почетак региструју као покрет, а делују као странка, јесте што на тај начин не подлежу никаквим контролама и могу да примају донације чак и из иностранства, што је партијама забрањено.

Из Уједињених региона Србије, који после избора више не функционишу, најављене су чак три странке. Верица Калановић, Мирослав Алексић и Видоје Петровић оснивају Народну странку Србије, док Верољуб Стевановић и Бошко Ничић планирају да реактивирају своје странке „Заједно за Шумадију“ и „Живим за Крајину“, које тренутно делују као покрети.

Такође, после непреласка цензуса на мартовским изборима, дошло је и до раслојавања ДСС. Ненад Поповић најављује Српску народну партију, други део бивших функционера ДСС – Државотворни покрет, а глумац Синиша Ковачевић Српску отаџбинску странку.

Спекулише се да је готово извесно и да председник општине Нови Београд Александар Шапић напушта Демократску странку и оснива удружење грађана које би могло да се зове „За наш град“.

У последње две године регистроване су и Социјалдемократска странка Бориса Тадића, Заједно за Србију Душана Петровића, Нова странка Зорана Живковића, Сабор српског јединства Борислава Пелевића, као и удружења грађана „Доста је било“ Саше Радуловића, али и „Републиканци“ Николе Сандуловића, који је пре неколико дана имао „реплику“ на предавању премијера Александра Вучића у Лондону, иначе некадашњи члан обезбеђења Зорана Ђинђића.

Идеју о оснивању странке, по изласку из СНС, имао је и Владимир Цвијан, који је желео да формира Републиканску партију управо са Николом Сандуловићем и Реформистичком странком из Ниша Александра Вишњића, али се од тога одустало из непознатих разлога.

У Министарству државне управе наводе за Данас да у Регистар политичких странака није уписана нити је била уписана странка под називом Републиканска партија. Они додају да је министарству у јануару ове године Владимир Цвијан поднео захтев за упис промене података у Регистру политичких странака који се односе на назив, председника и заменика председника Реформистичке странке, чији је заступник Александар Вишњић из Ниша.

„Поступак је окончан у марту због одустанка подносиоца захтева (Владимира Цвијана) који је обавестио министарство да повлачи захтев од за преименовање Реформистичке странке у Републиканску партију“, наводе у Министарству.

Међутим, Никола Сандуловић је формирао у априлу удружење „Републиканци“, иако званични сајт гласи Републиканска партија, чије је циљ „политичко деловање, а у корист обликовања друштва тако да би појединац могао да живи слободно и сигурно“, како се наводи у Агенцији за привредне регистре. Да ли имају амбиција да некада прерасту у странку и да ли Цвијан и даље има некакве везе са тим, нисмо успели да сазнамо, јер нисмо могли да дођемо до неког од њих.

Као удружење грађана, последњих месеци делује и покрет Саше Радуловића „Доста је било“, које је као такво и учествовало на последњим изборима. На сајту АПР се наводи да је њихов циљ „унапређивање услова за праведније и боље услове живота и пословања грађана и правних лица Србије“. На питање Данаса да ли планирају да се региструју ускоро и као странке, одговор нисмо добили.

(Данас)