• Почетна
  • ВИДЕО
  • УЗНЕМИРАВАЈУЋИ СНИМАК: Америчка полиција у стилу стрељачког вода убија црнца (Видео)
Прочитај ми чланак

УЗНЕМИРАВАЈУЋИ СНИМАК: Америчка полиција у стилу стрељачког вода убија црнца (Видео)

0

46 метака против џепног ножа: објављен је снимак на којој америчка полиција у стилу „стрељачког вода“ убија црног бескућника.

Још једна снимка окрутне ликвидације од стране америчке полиције ових дана је објављена у јавности. Убиство се десило 2012., но тек сада је објављена снимак, а многи се слажу како чин подсећа на ликвидацију путем стрељачког вода.

Наиме, у лето 2012. у америчком граду Saginaw, савезној држави Мичиген, припадници полиције усред белог дана насред улице су ликвидирали  црног бескућника, Милтона Хала, који је такође био и ментално заостао.

Полиција га је окружила на улици након што је упао у свађу са продавцем у оближњој трговини. У руци је држао џепни нож те га је одбијао спустити. У једном тренутку је закорачио на што су ови испалили целу кишу метака према њему, тачније 46 комада.

49-годишњи Хал је на лицу места пао мртав, но полиција му је – открива снимак – свеједно мртво тело везала лисицима те су га повлачили по путу док је иза њега остајао велики траг крви, а један полицајац чак ногом удара његово мртво тело.

Укупно 8 полицајаца је учествовало у ликвидацији на паркиралишту испред трговине у граду Saginaw-у. Околни сведоци били су шокирани полицијским поступком, један се упитао: „Зашто је требало испалити толико хитаца у њега?“.

Убиство још једног црнца, од стране беле полиције, изазвало је и тада протесте те позиве да се осморицу полицајца оптужи, но министарство правосуђа одбило је покренути поступак против њих са тврдњом да је њихов чин „оправдан“ пошто су се „суочили с перцепцијом претње“ .

Мајка убијеног, Jewel Hall-а, убиство свог сина назива „ликвидацијом од стране стрељачког вода у униформама“. Заиста, објавом видео снимка, сцена заиста подсећа на ликвидацију стрељачким водом.

Снимку је објавила америчка организација Америчка Унија за Грађанске Слободе  (ACLU – American Civil Liberties Union). Jewel Hall  рекла је у разговору за ACLU: „Његова крв текла је улицом као вода. Он није био претња, имао је само џепни нож. Није могао знати да ће му полиција то учинити … Правда још није задовољена“.

Госпођа Халлданас сарађује са породицама чију су чланови такође постали жртве полицијских убистава у САД-у. Статистички већина жртава полицијске бруталности и ликвидација у САД-у су црнци, а недавно је због ликвидације  црног тинејџера у граду Фергусону дошло до немира који су прекинути тек уласком Националне гарде у тај град.

(Адванце)