Прочитај ми чланак

Студенти: Не одустајемо, наставићемо са блокадама, факултет нас пљачка

0

studenti (1)_620x0

БЕОГРАД – Самоорганизовани студентски протест 2014. на Филозофском факултету најавио је да ће блокада бити настављена јер им нису испуњени кључни захтеви, а данас су подржали колеге против којих је управа факултета покренула дисциплински поступак.

Они су се данас у амфитеатру тог факултета поново окупили на збору на којем ће одлучити о даљим методама борбе за испуњење захтева. Студенти протестују од 19. септембра.

Претходно су се студенти данас окупили испред зграде факултета како би подржали колеге, тројицу студената и једну студенткињу, против којих је, како су рекли Тањугу, управа факултета покренула дисциплински поступак.

Они су навели да су њихове колеге данас у управи факултета биле на разговору у присуству адвоката и да су дали писане изјаве о томе да не знају о ком је спорном догађају је реч, будући да ни у позиву ништа није наведено.

„Ништа спорно нисмо урадили, нисмо прекршили кодекс понашања нити било који правилник. Не могу да нас казне јер се боримо за права студената, ни појединачно ни колективно“, кажу они.

Студенти су рекли да их је управа факултета звала на информативни разговор позивајући се на инцидент за који студенти с друге стране тврде да се није догодио.

„Управа је нас четворо позвала на информативни разговор у вези са инцидентом који се догодио 24. октобра, али ствар је у томе што они покушавају да нас наплаше, а немају никакве доказе. Тог дана се ништа није ни дешавало, а претходног је био, да кажем инцидент, кад су долазили да нас снимају јер смо блокирали зграду“, испричао је Тањугу један од њих.

Скандалозно је, додају, што је продекан за финансије Филозофског факултета дошао да фотографише студенте за време блокаде, како кажу, бахато, и апаратом од 2.000 евра.

„То је била провокација, али од тога није било ништа. Ми смо само ставили руку како не би могао да нас фотографише, на шта је он практично насрнуо и претио нам је кривичним пријавама. То је такође забележено и емитовано на Yоутубе каналу, а снимак је већ видело око 20.000 људи“, причају револтирани студенти.

Студенти подсећају да блокада траје већ четири недеље и поручују да неће „насести на лажне процесе и претње кривичним пријавама“, јер сматрају да су у праву.

„Ми тражимо да студирамо по истим правилима као и прошле године, а они од ове године наплаћују буџетским студентима јако високе накнаде. Рецимо, траже нам да плаћамо предмете које смо већ одслушали прошле године. На пример, ко је дошао до пете године, а остали су му испити може чак да плати и 300, или 400 евра иако је буџетски студент“, кажу они, додајући да и самофинансирајући студенти имају јако пуно проблема, јер им се, поред тога што „плаћају и ваздух“, не дозвољава да пријаве више од 70 бодова, док закон дозвољава 90 бодова.

„Последње што смо им рекли јесте да имамо један захтев као услов за моментални прекид блокаде, а то је да можемо да пријављујемо испите које смо већ одслушали и ако смо на буџету да нам се то не наплаћује“, кажу они и додају да руководство факултета ни на то не пристаје.

„За њихове одлуке не постоје разлози, већ их донесе мотивисани финансијским разлозима. Постали су комерцијална организација а не образовна установа“, рекли су они репортеру Тањуга.

Они додају да су и наводи управе да ће „казнити лидере“ басмислени, јер они како кажу, немају лидера и нису хијерархијски устројени. „Нико не жели да буде професионални блокадер, већ нам је циљ да студирамо и вратимо се нормалном животу“, рекли су они.