Прочитај ми чланак

НЕ ПОСТОЈИ ОДБРАНА: Руска нуклеарна подморница погађа сваки циљ! (ВИДЕО)

0

dolgor 2

Стратешка нуклеарна подморница Јуриј Долгорукиј је прва подморница класе „Бореј”. Она је практично нечујна, способна је да зарони готово пола километра и да аутономно плови више од три месеца

Русија је испробала супер моћно оружје, нуклеарну додморницу коју не може да заустави ниједан систем космичке одбране, јер је потпуно нечујна и може да погоди практично сваки циљ на планети

Претходне ноћи је са подморнице „Јуриј Долгорукиј” лансирана интерконтинентална балистичка ракета „Булава”. Она је „путовала” од Баренцовог мора до Камчатке и успешно је погодила мету на полигону Кура.

У Министарству одбране Русије су истакли да је први пут ова подморница-носач ракета приликом гађања носила цео борбени комплет — 16 ракета. Такође, гађање је извршено у складу са планом борбене обуке стратешке подморнице, преноси агенција ТАСС.

Стратешка нуклеарна подморница „Јуриј Долгорукиј” је прва подморница класе „Бореј”. Она је практично нечујна, способна је да зарони готово пола километра и да аутономно плови више од три месеца.

Такве подморнице имају 16 лансирних система за ракете „Булава”, које могу да добаце из територијалних вода Русије до било које тачке у Северној хемисфери.

Данас није у стању да их заустави ниједан систем космичке одбране.

Заменик команданта подводних снага руске Северне флоте Константин Кабанцов нагласио је да је „Булава” — нуклеарна моћ Русије. Та ракета ће бити у употреби у наредним годинама.

Свака ракета може да носи од 6 до 10 суперсоничних маневришућих нуклеарних бојевих глава са индивидуалним навођењем на циљеве. Тешке су по 1,15 тона и могу да мењају путању лета и по висини и правцу.

Радијус деловања им је 8 хиљада километара.

Ракете се лансирају под углом, што подморницама омогућава да их лансирају у ходу.

НОВЕ РУСКЕ ПОДМОРНИЦЕ, МОЋНЕ И НЕЧУЈНЕ

Супер модерне, веома снажне, одлично наоружане и скоро сасвим нечујне – то су нове руске подморнице.

Прва подморница разреда ‘Бореи’, названа „Владимир Мономакх“ први пут је запловила морем у највећем руском бродоградилишту Семаш близу Северодвинска и тако започела серију тестова, који ће трајати све док не постане потпуно функционална и спремна за операције.

Изградња те подморнице, треће у својој класи, трајала је скоро шест година и почела је 19.марта 2006. године када су руски подморничари славили 100-ту годишњицу постојања подморничке флоте Русије.

Карактеристике поменуте подморнице веома су импресивне. Дуга је 170 метара и широка 13,5 метара, може заронити 450 метара дубоко испод 14.720 тона воде.

Креће се брзином од 29 чворова (54 километара на сат), а у њој борави 107 морнара, од тога 55 официра.

Наоружана је са 16 – 20 нових интерконтиненталних ракета ‘Булава’ (НАТО класификација СС-НX-30) на чврсто гориво с више бојевих глава од 150 килотона килотона, које могу пробити било који противракетни штит, као и са шест торпедних цеви калибра 533 мм.

Ова стратешка подморница може се похвалити и новом генерацијом нуклеарног реактора, који јој омогућава да се зарони у море и до 480 метара дубине.

Енергија нуклеарног реактора употребљава се и за производњу кисеоника, због чега подморница може три месеца остати испод воде и у ‘аутоматском’ режиму рада. Инжењери су посебну пажњу посветили смањењу буке, тако да је подморница готово нечујна у поређењу с претходним генерацијама сличних подморница.

Њене ракете су први пут успешно тестиране 27. августа 2011. године, када је испробан и максималан домет пројектила. Тада је ракета ‘Булава’ прелетела 9.300 километара за само 33 минута и на крају пала на предвиђено место у Тихом океану.

Како се никада више не би поновила трагедија руске подморнице ‘Курск’ од 12. коловоза 2000. године, све подморнице разреда Бореи опремљене су ‘пливајућом капсулом’, у коју се – у случају несреће – може сместити цела посада.

Прва подморница из Бореи класе „Јури Долгорукиј“, чија је изградња почела 1996. године, недавно је успешно завршила програм тестова и тиме и службено постала део руске морнарице.

Трошкови изградње прве од поменутих подморница оцењују се на око 770 милиона америчких долара, а трошкови изградње наредних подморница биће свакако мањи.

Још једна подморица из исте класе, крштена ‘“Александар Невски“, управо се налази на тестирању, а у изградњи је још једна подморница „Александар Невски“, која ће имати још боље карактеристике и наоружање.

У наредних осам година Русија планира изградњу 10 подморница ове класе.

Руски председник Владимир Путин најавио је знатно проширење руске морнарице и истакао да ће се до 2020. године изградити 51 нови ратни брод и 24 подморнице.

„Имамо велики потенцијал за морску нуклеарну снагу, а до 2020. године та сила ће се знатно оснажити са осам нових подморница Бореи класе“, рекао је Путин и подвукао да је руска морнарица главни инструмент ‘чувања националних и економских интереса’.

Укупно је планирано да буде потрошено 140 милијарди долара на ‘ширење поморске нуклеарне снаге’. Путин је истакао како ће се готово сви бродови градити у домаћим бродоградилиштима и како је циљ учврстити руску позицију као главну поморску силу света.

Занимљиво је и да је само три дана након поринућа подморнице на нуклеарни погон ‘Владимир Мономакх’, треће по реду из групе стратешких крстарећих подморница из класе Бореи, уследила и најава највеће руске поморске војне вежбе у последње време.

Управо те подморнице имају веома важну улогу у стратешкој одбрани Русије и непосредно утичу и на могућности самосталног вођења не само обрамбене, него и иностране политике Москве.

Јер ако амерички ‘противракетни штит’ омогућава успешно ‘хватање’ преосталих нуклеарних пројектила, које би испалила држава погођена првим нуклеарним ударом, онда подморнице класе Бореи због своје покретљивости и великог домета драматично смањују такву могућност и тиме дају допринос ‘равнотежи страха’, како нуклеарно оружје заиста никада не би било употребљено.

(Web tribune/Fakti/Vestinet)