• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • МАЂАРСКИ ПРЕДСЕДНИК ПАРЛАМЕНТА: Ако Брисел и даље прети можемо да напустимо ЕУ
Прочитај ми чланак

МАЂАРСКИ ПРЕДСЕДНИК ПАРЛАМЕНТА: Ако Брисел и даље прети можемо да напустимо ЕУ

0

laslo kover _k
Председник парламента Ласло Ковер је ставио до знања, да ако Брисел буде указивао Мађарској на то како би требало да се управља државом, она може да напусти ЕУ. Одмах су две државе, практично у исто време запретиле да ће напустити ЕУ. Да ли се може говорити о општој тенденцији?

А, заправо је веома тешко наћи још један такав пар, потпуно различитих држава унутар ЕУ. Велика Британија је „староседелац“ а Мађарска „новајлија“. Велика Британија је „спонзор“, отуда и скандал са Бриселом, јер јој је тражено додатно финансирање, а Мађарска отворено не претендује на спонзорство. Велика Британија се залаже за пооштравање санкција Русији, а Мађарска готово подједнако због ових санкција има проблема као и сама Русија.

Другим речима, Мађарска и Велика Британија су две крајности. И ако све што их повезује са ЕУ јесу заправо намере да из ове уније изађу, онда се може рећи да се дошло до крајности. Иако, управо та Мађарска без обзира на своја саосећања са Русијом, нема намеру да скине свој потпис са трећег пакета санкција и не одриче НАТО-у подршку контроле границе Литваније у облику стотина мађарских војника.

Премијер Виктор Орбан је још у августу упозорио Запад, да ће Русија остати главни економски партнер Будимпеште ван оквира ЕУ.

„У политици – објаснио је још тада обрнути ефекат санкција, – то се назива „сећи грану на којој седиш“.

А ако је то тако, онда је једино паметно покушати да се не падне, већ некако самостално скочити…

А колико је Мађарска способна да самостално доскочи, говори заменик директора Института глобализације и друштвеник кретања Василиј Колташов:

„Сада Мађарска нема много избора куда да иде. Али њене власти почињу, видимо, велики притисак да врше на европску бирократију, тражећи уступке и бољи положај у оквирима ЕУ. Зато је то врста уцене. Али Мађарска показује спремност да тражи уступке. И ова спремност је реална. И то је слика и опомена првенствено за европске елите. То значи да после неког времена, овакву позицију могу да заузму и неке друге државе Источне Европе. И тада ће ЕУ имати посла са много озбиљнијим отпором ка својој политици. И на крају ћемо добити једну потпуно другу интеграцију у Евроазији“.

Може ли ЕУ ипак да изађе у сусрет Мађарској?

ЕУ може дати Мађарској финансијске ресурсе кроз Европску централну банку. Може да прошири могућности мађарских власти у смислу финансирања социјалне политике, у смислу радног законодавства. ЕУ може да зажмури чак и на то ако Мађарска не буде извршавала многобројне меморандуме ЕУ и не буде даље погоршавала материјални положај становништва. Ипак, ЕУ не може Мађарској да понуди развој њене унутрашње економије. Зато ти мали уступци, које мађарске власти могу да траже од европске бирократије, могу поставити питање о евентуалном изласку из ЕУ. Али и једна изјава Мађарске већ квари ситуацију, обзиром да показује да је економска, социјална криза у ЕУ већ прешла у стање не само политичке кризе, већ и у својеврсни почетак политичког распада.

(Глас Русије)