Прочитај ми чланак

Лекарски тим из Србије прегледао Шешеља

0

vojislav-seselj03

Лекарски тим који је прегледао Војислава Шешеља у Хагу би у петак требало да се врати у Београд и поднесе извештај о његовом здравственом стању.

Ово је изјавио председник Националног савета са сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић.

Љајић је у емисији „Да можда не“ напоменуо да је тиму лекара са доктором Милованом Бојићем на челу данас у Хагу показан снимак Шешељеве метастазе на јетри.

Лекари ће сутра имати и састанак у Секретријату трибунала а потом ће се према речима Љајића, вратити у Србију и поднеће извештај о здравственом стању лидера радикала.

„Након тога видећемо шта ћемо предузети“, рекао је Љајић.

Он је напоменуо да трошкове пута у Хаг лекара из Србије које је изабрао Војислав Шешељ овог пута плаћа држава.

„Према Закону о сарадњи са Хашким трибуналом окривљени имају право на помоћ лекара из Србије о свом трошку, али овог пута те трошкове плаћамо ми“, рекао је Љајић.

Он је напоменуо да су лекари прегледали и оптуженика Горана Хаџића, јер је и његово стање доста озбиљно и најавио да ће „извршити притисак да се учини све да му се помогне“.

Љајић је оценио да нема оправдања за поступак Трибунала који Шешељу током 12 година колико је већ у притвору не доноси ни првостепену пресуду, са читавом лепезом изговора.

Он је изразио очекивање да ће пресуда Шешељу бити донета до јуна идуће године.

Шеф правног тима за одбрану лидера радикала Зоран Красић рекао је у истој емисији да Шешељ нема одговарајућу и благовремену здравствену заштиту.

Он је казао да радикали траже да му се обезбеди одговарајућа здравствена заштита или да ће у супротном 8. новембра отићи у Хаг да протестују и траже да Шешеља пусте на слободу.

„Данас му је хитно потребна слобода да дође кући и да му се овде пружи адекватна здравствена заштита“, рекао је Карсић и додао да је Шешељ невина особа.

„Суђење му је завршено 12. марта 2012. и не постоји ниједан разлог за задржавање у притвору“, навео је Красић.

Он је рекао да су у Хашком трибуналу извештај ултразвука који су показали Шешељу прекрили белим папиром на месту на коме је била написана дијагноза.

Красић је навео да је Хашки трибунал још 2006. тражио од Шешељеве супруге Јадранке да после посета супругу не обавештава јавност о његовом здравстевном стању, што од других није тражено.

(Вечерње новости)