Прочитај ми чланак

Кинези би да граде ауто-пут Бањалука – Сплит

0

rs-autoput

У „Ауто-путевима Републике Српске“ јуче је представљен пројекат изградње ауто-пута Бањалука – Сплит, који би био дугачак 186 километара, а до морске обале би се тако из Бањалуке стизало за само сат и по!

Пројекат је још у фази разматрања, а како је истакао министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић, за затварање финансијске конструкције и израду неопходне документације неопходно је 10 до 12 година:

– Тек потом би могла да уследи изградња овог ауто-пута, а процењујемо да би за његов завршетак било потребно пет до седам година.

Он је нагласио да је за Републику Српску изградња овог ауто-пута изузетно важна и изразио наду да ће се у догледно време и започети са реализацијом овог пројекта. Директор „Ауто-путева РС“ Душан Топић нагласио је да би изградња трасе ауто-пута Бањалука – Сплит кроз Републику Српску, у дужини од 99,2 километара, коштала око 1,5 милијарди евра.

– Интерес за реализацију овог пројекта, који би уствари био наставак ауто-пута Градишка – Бањалука према југу земље, до мора, показало је неколико регионалних и европских компанија, али до сада су најодлучнији били представници кинеске компаније „Синохидро“ – рекао је Топић.

ТРАСА

Према плановима, траса деонице будућег ауто-пута требало би да иде од ауто-пута Градишка – Бањалука, од места Гламочани код Бањалуке, преко Кола и платоа Мањаче, па даље западно од Мркоњић Града до места Бараћи и према граници са Федерацијом БиХ.

Та деоница би била дуга 99,2 километра, а даље би се кроз Федерацију настављала преко Гламоча и Ливна у дужини од 65 километара. Последња деница ауто-пута била би кроз Хрватску, до Сплита, и била би дуга 21,9 километара.

(Вечерње новости)