Прочитај ми чланак

ЈУРИШ ПРИШТИНЕ НА САВЕТ ЕВРОПЕ, председника Николића заобилазе

0

dnevne/ 2004 2007 zgrada savet evrope strazbur
Окупаторска шиптарска власт све јаче лобира за улазак у међународне организације, а у многе су примљени на мала врата. Тражиће столицу до децембра, хоће и у Интерпол.

Условни пријем шиптарских окупатора у Међународни олимпијски комитет само је појачао апетите Приштине, чија власт, иако у полугодишњем техничком мандату, не губи време и свакодневно лобира за подизање рампи у бројним међународним организацијама, пишу „Новости“.

На листи чекања

За пријем у Савет Европе потребни су гласови две трећине чланова комитета министара, а затим да то потврди и Скупштина СЕ. Што се тиче Интерпола, још пре три године Приштини је из ове организације поручено да може постати њен члан, јер за њих није од важности да је кандидат и члан у УН, али није прецизирано када ће се то догодити.

Како је за „Новости“ поручио вицепремијер и шеф дипломатије Ивица Дачић, Србија ће у свим организацијама у којима то буде могуће бити против чланства Приштине, уколико оно није у складу са Бриселским споразумом:

„Свуда где је Косово обележено звездицом, њихово присуство није спорно.“

А, маневарског простора практично нема много, пошто многе организације при пријему нових чланица не постављају као услов чланство у Уједињеним нацијама. Тако, уз листу више од сто држава које су признале независност, Приштина може да рачуна на завидну подршку, чак и тамо где се тражи двотрећинска већина.

Прошлог месеца својим савезницима у ЕУ Приштина је предочила жељу да постане члан Интерпола, а пошто је летос постала члан Венецијанске комисије Савета Европе најављено је и подношење кандидатуре за чланство у СЕ, до децембра.

То се засад није догодило, а по оцени Александре Ђуровић, шефа наше скупштинске делегације у овој организацији, неће ни моћи у скорије време:

„Те најаве приштинских званичника су за унутрашње политичке потребе. У СЕ не постоји подршка за пријем Косова, чак ни међу посланицима земаља које су признале једнострано проглашену независност. Уз то, Косово не испуњава многе од критеријума: владавину права, људска права…“

Према мишљењу шефа скупштинског одбора за КиМ Милована Дрецуна, Приштина ће покушати да се пробије у свим оним организацијама у којима САД и водеће земље ЕУ које признају њихову сецесију имају велики утицај, а у УН ће гледати да се „угурају“ на сваки начин. Дрецун, који је и шеф делегације при Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности, каже да је илузорно да Косово чак и покуша да уђе у ОДКБ, јер су у њој чланице које га не признају.

„С Николићем- требаће више времена“

Окупаторска шиптарска председница са Космета, Атифете Јахјага, каже да је дуго процењивала да ли да дође на скуп Трилатералне комисије у Београду и да је одлучила да не дође.

Како је навела у интервјуу за београдски лист Данас, одлучила је да се захвали на позиву због насталих околности и продужења процеса изградње шиптарских институција на Космету.

Говорећи о састанку са председником Николићем, каже да су се састали више пута до сада.

„На сваком форуму и конференцији, или самиту, било регионални или шири, ми смо представили наше земље и дискутовали смо. За непосредан билатерални састанак са председником Николићем није било конкретне иницијативе. Мислим да ће за такве иницијативе затребати више времена, већих припрема и један конкретан резултат.“

Упитана о Бриселском споразуму, оптужује да има више делова споразума који се не примењују, „посебно део безбедности и распуштања илегалних и паралелних српских структура на северном делу територије Косова, којима је настављена подршка ауторитета из Србије“.

(Вечерње новости, Данас, Б92, Србин.инфо)