Прочитај ми чланак

И Хрвати даривали иконе

0

Далматинска Лазарица, један од најлепших заветних храмова православне цркве на Балкану, налази се у селу Звјеринац, недалеко од Книна, у долини опасаној обронцима Динаре, Козијака и Промине.

lazaricaЦрква Лазарица је 1940. године проглашена манастиром и метохом мана­стира Крке

Ова светиња почела је да се гради 1874. године, али се градња веома споро одви­јала, читавих 15 година. Епископ Стефан је, наиме, ипак одлучио да се храм посвети светом кнезу Лазару, будући да се 1889. године обележавала 500-годишњица од Косовског боја. 

Битка за свеца

Далматинска Лазарица је првобитно била посвећена светим Јоакиму и Ани, јер су у време њене градње аустроугарске власти забрањивале подизање цркава и манастира Срби­ма светитељима, плашећи се националног буђења српског народа у Хрватској. Захваљујући упорности и стрпљивости епископа далматинског Стефана, манастир је ипак посвећен српском светитељу, а остало је забележено у „Српском листу“ да се на освећењу храма окупило више од 7.000 верника. 

Годину касније, у близини овог манастира, прошла је железничка пруга, а станица је названа Косово. Тај назив носи и данас. Железницом су сваке године почеле да се сливају све веће масе православаца из читаве Далмације, а многе посетиоце привлачила је и несвакидашња лепота манастира, грађеног тесаним каменом и са драгоценим, украшеним иконостасом.

Лазарицу су даривали многи добронамерни људи. Забележено је тако да је Никодим Милаш приложио велику икону кнеза Лазара, док су богати тргов­ци Срби, али и Хрвати даривали полијелеје, мање иконе, крстове. Звоник је подигнут 1935. године.

Црква Лазарица је 1940. године проглашена манастиром и метохом мана­стира Крке, и названа је Света Лазарица. Међутим, већ у Другом светском рату била је оштећена, а обновљена је тек половином шездесетих година прошлог века. Поново је страдала у земљотресу 1970. године. Уследила је поновна обнова, тако да је на Видовдан 1973. године све­чано освећена, док је нешто касније, за време епископа Стефана Боце, обновљена прослава Видовдана на далматинском Косову.

Манастир је поново тешко страдао током крвавог распада Југославије, а 1999. године, доласком епископа далматинског Фотија, почела је обнова ратом опустошене Епархије далматинске, па тако и Лазарице. На Видовдан 2008. године манастир Лазарица коначно је оживео, пошто је добио игумана јеромонаха Симона Кузмановића.

(Вести)