Прочитај ми чланак

ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ: Војска треба да има право на штрајк

0

SRBIJA UZICE DAN VOJSKE

На скупу „Грађанин у униформи“ који је организовала Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) Војске Србије указано је на потребу побољшања материјалног положаја професионалних војника, омогућавања штрајка и увођења институције војни омбудсман.

„Министарство одбране и Војска Србије су најорганизованије институције, најмање корумпиране и имају највеће поверење грађана што захтева да и њени запослени буду цењени колико и институција“, рекао је председник АСНС синдиката Војске Србије Александар Поповић.

Он је рекао и да примања запослених нису на завидном нивоу и да су већина њих подстанари додавши да су доласком Братислава Гашића на функцију министар одбране „нека питања почела позитивно да се решавају и да се „котраљају набоље“.

Поповић је навео и да је уз побољшање материјалног положаја циљ скупа и покретање питања да се омогући штрајк у војсци и уведе институција војног омбудсмана.

Он је у изјави новинарима објаснио и да је скуп организован како би се прецизно дефинисала питања везана за професионалне војнике са аспекта њихових права.

Председница АСНС Ранка Савић је уз напомену да су сви свесни специфичности које има Војска Србије изразила задовљство што је у оружаним снагама омогућено синдикално организовање.

Савић је, као једну од области које треба мењати навела и то што професионални војници потписују уговоре на шест месеци до три године додавши да уговоре треба потписивати на дуже време.

На скупу су учествовали представници Министарства одбране и Војске Србије, припадници војних синдикати из Македоније и Црне Горе као и председник Европске организација војних синдикара Емануел Џејкоб.

У Војсци Србије дозвољено је синдикално организовање и деловање, али припадници система одбране немају право на штрајк.

(Б92)