Прочитај ми чланак

Вратите Србима право на живот!

0

458287_dsc1376_f

Скандал је да међународна заједница, Европска унија, на жалост, и Аустрија беспомоћно гледају шта се дешава на Косову и Метохији. Србима треба да се врати право на живот и повратак имовине, казао је за „Вести“ Ханц Кристијан Штрахе, лидер Слободарске партије.

Дан након отварања теме у Скупштини Србије, и у парламенту Аустрије јуче се говорило и о проблему безбедности Косова. Тему је на састанку са лидерима опозиционих партија, покренуо Драган Марковић Палма, који са делагацијом привредника и студената борави у Бечу.

Шефица посланичке групе Српска листа у Скупштини Косова Јасмина Живковић, подвлачи да је безбедност Срба на Косову на ниском нивоу.

– Од почетка године имали смо 74 напада на Србе и њихову имовину, и 16 директних атака на повратнике у Метохији. Пале се куће, краду се стока и пољопривредне машине, краде се шанса за живот тих људи. Осим Министарства за заједнице и повратак нити једна институција на Косову нити реагује, нити осуђује, нити говори о овоме. Изостала је реакција оних који треба да се баве безбедношћу – истакла је Јасмина Живковић.
Председник Скупштине града Јагодине поводом недавно одржане утакмице између Србије и Албаније изнео лични став да „то није провокација, већ терористички акт“ и позвао Аустрију да не смањује контигент Кфора на Косову.

– То је био терористички акт на Србију када су из ваздуха на стадион спустили заставу Велике Албаније, којом Албанци сматрају и део Грчке, Македоније и Црне Горе. Ми само хоћемо да Европа не користи двоструке аршине када је реч о тероризму. Неке државе из ЕУ кажу да је то провокација. Провокација је за њих и када се сруше и данас руше манастири на КиМ, провокација је за њих када нам убију децу у Гораждевцу – казао је Драган Марковић обраћајући се председавајућем аустријске делегације, Ханцу Кристијану Штрахеу.

Председник „плавих“ у потпуности се сложио са том изјавом.

– Осуђујемо оно због чека међународна заједница ћути, а то је страдање свештеника, Срба, разарање манастира на Косову – казао је Штрахе.

Аустријанци остају на Косову

Аустријски контигент на Косову неће бити смањен, можда ће чак бити и повећан, казао је Ханц Кристијан Штрахе, одговарајући у разговору на тему броја аустријских војника Кфора. Драган Марковић замолио је Владу Аустрије да, како партнер НАТО-а, не смањује контигент војника на простору Косова и Метохије који тренутно броји 520 војника. Он је истакао да су Срби који живе на КиМ веома задовољни начином на који се војници из Аустрије опходе. Посланик Георг Фетер, портпарол за питања одабран у Тим Штронаху казао је да „Аустрија мора озбиљно да схвати свој међународни ангажман, и тај број војника треба да остане на Косову“.

Тема је била на дневном реду састанка дан након што се у центру Ђаковице догодио нови напад на имовину Срба. У понедељак је срушено пет кућа породице Стефић. На питање „Вести“ зашто ЕУ не предузима ништа поводом узурпиране имовине Срба и рушења њихових кућа, Штрахе оцењује да је то – скандал!

– То јесте скандал, да међународна заједница, Европска унија, и ми чак, нажалост, као Аустрија некако беспомоћно гледамо шта се тренутно дешава на Косову и Метохији. Напротив, ми треба да што више и чешће дижемо глас по том питању. Србима треба дати право на живот и повратак имовине – рекао је он.

Далибор Јевтић, министар за повратак и заједнице у Влади Косова за „Вести“ каже да је „рушење пет српских кућа у Ђаковици акт усмерен против повратка и против основних људских права“.

– Док се са једне стране Министарство за заједнице и повратак труди да Србе на Косово врати, да помогне опстанак оних који су остали на Косову градећи нове домове и реновирајући постојеће, одређене институције су супротно томе кренуле у рушење повратка и свега што тај процес носи. И док је Ђаковица још увек забрањени град за Србе који тамо не могу да оду ни на верски празник, очекивао сам у најмању руку подршку локалних власти да се таква ситуација промени. Одговор у виду рушења кућа прогнаних Срба је акт за сваку осуду – каже Јевтић.

О безбедности Срба на Косову, у уторак се говорио на Одбору за КиМ Скупштине Србије. Градоначелник Штрпца Братислав Николић изјавио да ни та општина која је „у неколико наврата истицана као пример мултиетничке општине на Косову“ није имуна на дешавања у односима Срба и Албанаца.

 

Vesti onlajn