Прочитај ми чланак

ОПРЕЗ: Београд пун вехабија, ево где се окупљају

0

vehabije-sarajevu-necemo-gvantanamo-bih-slika-17876

У Београду тренутно има 200 вехабија, који се финансирају из Беча, а чији је задатак да регрутују нове припаднике и пружају логистичку помоћ центрима на Косову и у БиХ. Највише их живи на Земуну, али их има и на Палилули, насељу Медаковић и у центру града.

– Окупљају се најчешће у Бајракли џамији. Скоро сваког дана долазе сат времена пре јутарње молитве. Смештај, храну, одећу и све њихове активности у Београду директно финансира вођа вехабијског порета за Европу Хафиз Мухамед Фадил Порча. Вехабије које живе у Земуну месечно добију од 15 до 300 евра, у зависности од места у хијерархијској лествици – каже саговорник “Наших новина” близак безбедносним структурама.

Вехабије се окупљају и на Земуну на Војном путу, где имају месдиџ џамију без минарета. Нове припаднике врбују преко познаника или преко Интернета, а када им из бечке централе пошаљу “брата” у обавези су да га прихвате код себе и помогну му да се асимилује у нову средину.

Вођа београдских вехабија Горан Павловић звани Абдулах је већ дуже време на ратишту у Сирији. Кроз нашу престоницу пролазе и велики број њих који остају само привремено, а они долазе из БиХ, КиМ, Грчке, па чак и Велике Британије.

– Дешавало се да их полиција легитимише и да се испостави да имају држављанство Велике британије, Француске или неке друге западне земље. Они тврде да су туристи који су само у пролазу иако е очигледно да су у Београду сасвим другим послом. Сумњамо да су ту како би се договарали око будућим активностима, па ће се на њих усмерити посебна пажња – каже извор.

 

Извор: Наше новине, Телеграф