Прочитај ми чланак

Нови парламент Украјине: Провера здравог разума

0

jacenjuk

Нова украјинска власт која је ојачала свој легитимитет треба да испољи политички здрав разум и одмереност, између осталог у погледу успостављања дијалога са Москвом.

Ванредни парламентарни избори одржани су у Украјини прошле недеље. Води Народни фронт премијера Арсенија Јацењука, за њим следи блок Петра Порошенка. Радикално расположени аутсајдери предизборне трке не могу да претендују на значајни број мандата. Ипак, експерти су већ добили представу о новој Ради, као о „мајдански оријентисаној“.

У вези са тим поставља се питање способности посланика да се договарају. На дијалог са Москвом није спремна већина њих. Али људи код којих превладава здрав разум у Украјини ипак постоје, констатује политички консултант Сергеј Слободчук.

Ако погледамо програм оних политичких партиј акоје су прошле у Врховну Раду, тамо се најчешће сусреће реч перемога или победа на украјинском. Перемога у том смислу да у контексту рата на југоистоку то је победа над спољним противником, над оним који су против актуалног политичког режима. Зато однос ако се и промени, онда највероватније нагоре. Зато што од почетка, чак у предизборној реторици, чак у програмима види се ова претпоставка за агресијом, заоштравањем односа… Сада је најконструктивнија политичка снага, заинтересована за регулисање односа актуелни председник и његово окружење. Важно је да му пође за руком да добије максималан број у саставу владе или чак руковођење владом за људе расположене за конструктивни дневни ред. За то да се стимулише унутрашње тржиште, за то да престану војна дејства, за разоружање, за увођење правног поретка на читавој територији Украјине.

Индикативно је што на актуелног председника Украјине рачуна и Кремљ. Према речима министра иностраних послова Сергеја Лаврова, Петар Порошенко је партнер Русије и председника Владимира Путина у минским споразумима. И Порошенко највероватније ће покушати да уђе у дијалог са Москвом, сматра директор кијевског центра за политичка истраживања и конфликтологију Михаил Погребински.

Мени се чини да ће се он потрудити да даље води ову линију замрзавања конфлика на неодређено време, у крајњој линији на зиму. И мени се чини опет да ће добити несигурну, натегнуту подршку. Али подршку ове своје линије ће добити. Не мислим да ће тамо на пралемнтарном броду бунт бити већ сада, у најближој перспективи, што ће противречити плану председника. По мени овај план је везан за реализацију минских споразума.

Постоји реална опасност да новоизабрана Врховна Рада може да понови судбину претходне, ако у њој не превладају политички и парламентарни прагматизам. То између осталог може да се деси ако Кијев сачува претходну реторику. Са друге стране, украјински политичари који су добили већину гласова бирача управо због вештог коришћења ове реторике, мисле ипак рационално. На ове људе могли би да утичу радикали, али таквих је у Ради новог састава мањина. Тако да експерти и даље гаје наду да нова власт у Украјини неће очајнички хрлити у борбу, занемарујући реалне економске проблеме, који скоро да су сахранили украјинску државност.

(Глас Русије)