• Почетна
  • ВИДЕО
  • ЛИБАНСКИ ХРИШЋАНИ против исламских терориста из ИДИЛ-а
Прочитај ми чланак

ЛИБАНСКИ ХРИШЋАНИ против исламских терориста из ИДИЛ-а

0

Либански хришћани организују се у одбрамбене јединице за сукоб с ИДИЛ-ом: „Морамо бранити своју земљу“

У Либану расту страхови од претње остваривања отвореног сукоба са ИДИЛ-ом који би се могао да пресели из Сирије у Либан. Хришћани из пограничних подручја почели су се наоружавати како би одбранили породице и земљу од исламиста ИДИЛ-а. Велики страх створио је савезнике између хришћанских и других мањина и Хезболаха, у супротном супротстављених група на либанској политичкој сцени.

Америчка војска пре месец дана започела је са испоруком углавном лаког наоружања којим би се попунила потражња либанске војске. Ипак, погранични напади, отмице и на крају смакнућа одрубљивањем глава заробљених либанских војника шокирале су ту медитеранску земљу и подстакле рационалне страхове од почетка насиља какво је већ неколико година реалност у суседној Сирији. То је пак подстакло припаднике мањинских заједница да се почну да наоружавају.

Криза није дошла нагло, неким чудом, Либан је успео да избегне хаос који је захватио суседне земље упркос чињеници да је лако набавити оружје и упркос чињеници да избеглице из Сирије сада чине невероватну трећину популације те земље.

Исламисти ИДИЛ-а не контролишу делове земље у Либану, али зато сродна група ал-Нусра фронт поседује упоришта у удаљеном планинском подручју источне либанске границе из којих готово свакодневно започињу нападе.

Сам Либан тешко је подељен по питању рата у Сирији, с једне стране припадници Хезболаха отишли ​​су да се боре у Сирију, што је разбеснело припаднике сунитске мањине, а што је довело и до мањих бомбашких напада и с једне и с друге стране, по принципу зуб за зуб.

У последња четири дана, према подацима либанских безбедносних служби, у сукобима с исламистима смртно је страдало 12 војника 10 цивила, док их је много више рањено, објавио је РТ.

„Сиријска рат нам је пред вратима, из тога произлазе и многи проблеми. У подручју се појављују многи сумњиви људи и због тога морамо бити на опрезу. Већ смо се сукобљавали са терористима ИДИЛ-а и с припадницима ал-Нусра фронта који оперишу подручјем“, рекао је Абу Тони, припадник милиције из града Ква у северозападном Либанону. Док се хиљаде припадника ИДИЛ-а окупљају у сиријским градовима који се граниче са Либаном, највише у граду Арсалу, 20 километара од границе, милиције града Ква присиљене су сваку вече да патролишу границом како би спречиле инфилтрацију исламиста из Сирије.

Велика забринутост шири се међу хришћанском популацијом пограничног подручја у страху да би ИДИЛ могао започети офанзиву усмерену против њих.

„Иза ових планина налазе се исламисти који се константно покушавају убацити на наше подручје. Последњи пута су то покушали пре пет дана. Борили смо се са њима и убили смо их већину“, рекао је за РТ Абу Георгес, припадник милиције града Ква.

ГрадКва налази се три километра од границе са Сиријом, а милиција, која данас броји 300 добровољаца, формирана је почетком августа, очекује се да ће растом претње тај број бити и већи.

На хиљаде цивила из села која окружују северни либански град Триполи већ сада су напустили своје домове због страха од напада ИДИЛ-а.

„Само кад их видите престравите се. Понекад их виђам и у ноћним морама. Рекли су ми да ће заузети моје село и сва остала док не дођу до Триполија који ће постати део Исламске државе“, рекао је возач камиона Макхул, којег су на улазу у његово село у Либану отели припадници ИДИЛ-а.

За ослобађање из двадесет дана дугог заточеништва, Макхулова породицу морала је платити 30 хиљада евра.

Хришћани су бројна мањина у Либану, иако попис становништва није рађен све од тридесетих година прошлог века, неке студије показују како их има и до 40 посто од укупног становништва.

(Адванце)