• Почетна
  • СВЕТ
  • Јацењук моли за помоћ САД: Дајте нам паре за руски гас, да се не смрзнемо
Прочитај ми чланак

Јацењук моли за помоћ САД: Дајте нам паре за руски гас, да се не смрзнемо

0

Jacenjuk7

Украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је да ће од САД и Немачке затражити помоћ за плаћање дуговања Москви како би Русија могла да настави са испорукама.

Јацењук је на састанку Владе изјавио да планира да касније током дана разговара са америчким потпредседником Џозефом Бајденом и немачким канцеларом Ангелом Меркел.

Он је најавио да ће разговарати о мерама за „додатне финансијске инструменте за Украјину које ће помоћи у стабилизацији буџета и исплати дуговања за енергенте“.

Током неколико рунди разговора између Москве и Кијева није пронађено решење спора насталог због одбијања Украјине да плаћа већу цену гаса након промене власти у тој бившој совјетској републици.

Руски енергетски гигант „Гаспром“ је у јуну прекинуо испоруке гаса Украјини. Прекид доставе гаса није утицао на клијенте у Европи који добијају руски гас преко Украјине.

Две стране постигле су привремени договор на основу којих ће Русија смањити своја потраживања за око 20 одсто на 385 евра за 1.000 кубних метара гаса за наредних шест месеци.

Међутим, коначни договор није постигнут због инсистирања Москве да Брисел и Кијев постигну сагласност о начину на који ће Украјина исплатити дуговања од 2,5 милијарди евра до краја године.

Украјина је већ затражила додатну позајмицу од ЕУ за две милијарде евра и Брисел још није званично одобрио њихов захтев.

 

Srna