• Почетна
  • СВЕТ
  • АМЕРИКА НА НОГАМА Како је четник постао државни непријатељ број један
Прочитај ми чланак

АМЕРИКА НА НОГАМА Како је четник постао државни непријатељ број један

0

Почетак јесени у планинама Поконо стигла је уједно и као добра и лоша вест за полицајце који лове Ерика Фрејна, америчког четника који се сумњичи да је у септембру убио полицајца и од тада се крије у шуми. Због опалог лишћа теже ће трагати за њим по земљи, али се зато полиција нада да ће потера из ваздуха бити олакшана.

frejn-03_fШест недеља трагају по непрегледном каменолому

Више од шест недеља након што је Фрејн убио Брајана Диксона (38) и ранио другог полицајца који је притрчао да помогне, полиција још не може да му уђе у траг.

У понедељак су лансирали балон опремљен камерама који ће им служити као око на небу док покушавају да затворе непрегледни каменолом на земљи.

Хватање америчког четника чије су вештине преживљавања у дивљини упоредили са Рамбовим, није могло да буде баш брзо – службеници чисте терен још од 12. септембра, становници заједнице живе раштркани по подручју претраге, а планина је популарна и код туриста и викенд-скијаша.

erik-frejn01-foto-pspd_fЕрик Фрејн

Мештани морају да живе са припадницима специјалних јединица (СWАТ) који су камуфлирани у њиховим кућама и двориштима и стално шетају са псима, прелећу хеликоптерима и крче путеве возилима. И школе се периодично затварају кад год неко помисли да је Фрејн уочен у близини. Уз све ове непријатности, мештани и полиција у сталној су неизвесности да ли ће и када поново напасти.

Цела ова потера шкоди и локалној економији. Лов је забрањен ове сезоне или докле год се Фрејн буде скривао у том подручју.

– То је за нас овде велика ствар. Ми живимо усред дела који се претражује и лов је овде једна од главних ствари – рекао је мештанин Џон Џукс.

Он је нагласио да свако разуме да је терен изразито непрегледан и тежак за претраживање, али да су и даље у неверици да је Фрејн способан да се толико дуго скрива од полиције.

– То помало оптерећује људе. Само желимо да се заврши – додаје Џукс.

Истражитељи верују да је Ерик Фрејн дуго планирао и свој напад и бег у шуму јер је увек гајио ставове против владе. Верује се и да је он веома добро снабдевен намирницама за преживљавање негде у скривеним бункерима у шуми.

Његово добро познавање терена навело је полицију да претпостави да се није сасвим случајно провукао кроз њихову мрежу и да им је стално на дохват руке.

Он је у међувремену чак остављао и опипљиве трагове полицији као да им се подсмева, попут пакле цигарета “Дрина” увезене из Србије или искоришћену марамицу или пелену…

Међутим, како се полиција креће кроз шуму у потрази за скривеним местима они су такође и свесни тога да су можда њему на нишану. Међу пронађеним стварима су и две бомбе повезане жицом што је продубило страхове да је можда и скровиште где се Фрејн крије минирано.

Такође је пронађен роковник за који се верује да је његов лични дневник са језивим описом убиства полицајца Диксона.

“Узео сам пушку и упуцао га око 23 сата. Био сам изненађен како је брзо пао. Испалио сам додатне метке у његову главу и врат. И даље је био миран. Други полицајац пришао је овом којег сам управо упуцао. Када је клекнуо испалио сам хице на њега и онда је скочио иза врата. Његове ноге биле су и даље видљиве”, пише у дневнику који је објавила полиција.

У понедељак увече локална основна школа организовала је концерт за Ноћ вештица у знак поште настрадалом полицајцу.

– Знам да раде одличан посао. Знам и да постоје бегунци који се скривају годинама, али верујем да ће промена времена играти велику улогу у томе да га што пре ухвате – рекла је Џенифер Меркеро, једна од организатора концерта.

(Блиц)