• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ: Кијев повукао потпис, започео прву фазу офанзиве (Видео)
Прочитај ми чланак

УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ: Кијев повукао потпис, започео прву фазу офанзиве (Видео)

0

ukrajina mapa 28.10
Украјинске власти су без икаквог образложења опозвале потпис свог представника са споразума о разграничењу између НАТО-кијевских „казнених снага“ и Војске Новорусије, потврд
ио је данас председник Владе Доњецке Народне Републике, Александар Захарченко.

ВОЈСКА НОВОРУСИЈЕ СЕ ПРИПРЕМА ЗА ОДБРАНУ

Оружане снаге ДНР и ЛНР настављају припреме за „дочек“ очекиване непријатељске офанзиве. Војници су добили зимску униформу, попуњавају се залихе оружја и муниције, копају се ровови и граде утврђења за одбрану народа Новорусије.

Војно и политичко руководство Доњецке и Луганске Народне Републике је потпуно свесно правих намера кијевске хунте, о чему сведочи не само једнострани раскид договора о линији разграничења, већ и ужурбане припреме украјинске војске за нови напад на Новорусију, до којег би могло доћи уочи избора у ДНР и ЛНР, заказаних за 2. новембар.

У том смислу треба тумачити и изјаву украјинског министра спољних послова, Павела Климкина, да ће његова влада свим силама настојати да спречи одржавање избора у ДНР и ЛНР. Такође, нису случајне ни изјаве америчког државног секретара Џона Керија и француског председника Франсоа Оланда, да је одржавање избора у ДНР и ЛНР „отворено кршење споразума потписаног у Минску“ и да их САД и ЕУ неће признати.

Насупрот томе, руски министар спољних послова, Сергеј Лавров, потврдио је да ће Русија признати резултате избора у Доњецкој и Луганској Народној Републици, док је његов близак сарадник Александар Лукашевич изјавио да ће Русија у сваком смислу подржати одржавање тих избора.

Саветник председника Украјине Јуриј Луценко је за “Канал 5″ рекао да је примирје на истоку земље било неопходно због производње оружја и опреме, као и да би се добило на времену потребном за војну и финансијску помоћ од Запада.

Кијев започео прву фазу офанзиве

Прва фаза планиране операције је почела. Конкретно, припадници казнене експедиције покушавају да потпуно блокирају приступе Доњецку и пресеку снабдевање града. До сада је милиција у локалним борбама успешно спречавала те покушаје и задржала је контролу над прилазима главном граду Републике, који обезбеђују испоруку хуманитарне помоћи.

Сам Порошенко је рекао да ни он ни команда украјинске војске никада нису издали наређење да се пуца на насеља. Исто је поновио украјински министар одбране.

Ако је то тачно, онда је гранатирање разних насеља и градова у Донбасу одговорност илегалних наоружаних група (ИНГ). Према нормама међународног права, оне треба да буду разоружане или уништене.

Питање потребе да се сузбију активности ИНГ које не поштују налоге Кијева мора да се расправља у Уједињеним нацијама.

“Неопходно је да се затражи од УН да обавеже руководство Украјине да за неколико недеља разоружа ИНГ. Ако се то не догоди, Русија има право да пошаље “Искандере” на ватрене тачке” – изјавио је генерал-мајор авијације и херој Совјетског Савеза, Александар Руцкој за “Специјални дописник” руске телевизије “Канал 1″.

Борбе за аеродром у Доњецку

НАСТАВЉАЈУ СЕ СУКОБИ. ОДБИЈЕН НАПАД НА ГОРЛОВКУ

Јединице неустрашивог генерал-мајора Игора Безлера одбиле су данас непријатељски напад на стратешки важан град Горловку. Уништена су два украјинска тенка, а непријатељ је принуђен на повлачење.

У околини Дебаљцева уништено је и заплењено неколико украјинских оклопних возила.

У околини града Счастје, северно од Луганска, Војска Новорусије стеже обруч око непријатељских снага. Овај град је од нарочите важности, јер се у њему налази велика термоелектрана која снабдева струјом читаву Луганску област.

ukrajina proruski tenk546_n

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ Кратка дневна анализа фронта Новорусија-Украјина

После одржаних избора на територији Украјине, на линијама фронта са времена на време дође до размене ватре из лаког пешадијског оружја и артиљерије. Поред ових дејстава приметна је и активност специјалних састава са обе стране, у циљу извиђања противничких јединица као и рута за снабдевање.

Линија фронта је и даље непромењива, са тендецијом промене у рејону града Счастје где је у последњих неколико дана дошло до борби између украјинске ТГ у којој је посебно био активан батаљон „Аидар“ и делова спецбат „Бетмен“ војске Новорусије који покрива тај део. У тим сукобима, у неколико наврата батаљон „Аидар“ је претрпео осетне губитке у живој сили и техници, када је покушао да се приближи јединицама Народне милиције (ВСН) у рејону Славјаносербска.

Генерална тенденција украјинске војске је да према предњим линијама наставља да појачано довлачи свеже снаге у људству и техници, што може да има назнаку скорије офанзиве.

Доњецк

Што се тиче овог града најчешће се пуца око аеродрома, око насеља Спартак итд… Ту су активне и украјинске беспилотне летелице. Око насеља Пески и Авдевка је приметна појачана концетрација УКР војске.

ВСН по комуникацијама која воде према центру града, врши додатна запречавања. Такође и око Делбацева су регистроване артиљеријске чарке.

Мариупољ

Око насеља Коминтерно и Безимено регистровани артиљеријски двобоји где су се користила и тежа оруђа од минобацача. Такође гранате су падале и по Талаковки и Сартани где је од дејства артиљерије запаљена и једна црква.

У дубини украјинског фронта мештани села Сартана блокирали локални пут који је важан за покрете УКР војске. Ситуација је напета.

Луганск-Фрунзе

Уништен један украјински транспортни камион „Урал“ са возачем и сувозачем. Из једног мини обруча на овом делу фронта омогућено једној чети украјинске војске (око 15о војника) да изађе из окружења и да се споји са њиховим најближим јединицама. Јединица из обруча изашла са личним наоружањем.

Током ноћи у рејону села Смелое уништена једна украјинска инжењеријска машина као и 1 БТР. Два члана посаде из БТР погинули. До сукоба је дошло када се украјинска техника превише приближила пункту ВСН.

(Доњецка народна република, БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ, Ћирилизовано )