Прочитај ми чланак

Студенти ослобођени такси, упитно повећање школарина

0

Studenti Učiteljskog fakulteta u Užicu_ff

Студенти Универзитета у Београду (УБ), буџетски и самофинансирајући, биће ослобођени многих такси које су до сада плаћали, осим уписнине и трошкова издавања диплома, одлучено је данас на седници Савета тог универзитета.

Такву одлуку су подржали и представници Владе Србије који су чланови Савета УБ – министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар правде Никола Селаковић али су се интересовали да ли ће одлука утицати на повећање школарина и нису добили јасан одговор

Савет је усвојио препоруку Министарства просвете и одлучио да факултети више не могу да наплаћују таксу за израду и одбрану завршног рада на свим нивоима студија, накнаду за упис школске године и оверу семестра, најмање два изласка на испит…

У редовне услуге које улазе у износ школарине, и не наплаћује се додатно, убрајају се и сви облици наставе и предиспитне обавезе предвиђене студијским програмом, одлучено је на седници и наведено да одлука ступа на снагу осмог дана од објављивања у универзитетском гласнику.

Члан Савета из редова оснивача, потпредседница Владе, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић подржала је одлуку али се интересовала да ли ће ово решење утицати на висину школарине.

Проректор за финансије Миодраг Поповић рекао је да факултети више неће моћи да зарађују од наплате ових накнада али није могао да коментарише колика је вероватноћа да школарина за самофинансирајуће студенте поскупи у наредној школској години, због тога што факутлети остају без дела прихода.

„О већим школаринама не бих говорио сада, не знам шта ће да се деси наредних месеци“, рекао је Поповић новинарима након седнице и најавио да би школарина могла бити већа бар за износ инфлације.

Министар Селаковић, који је такође члан Савета истакао је да су овом одлуком „финансије доведене у већи ред“.

На седници су разматрани и проблеми у вези са дуговима које факултети имају због немогућности да плате грејање, јер држава не испуњава редовно обавезе за материјалне трошкове.

Такође, на факултетима како је речено, не могу да разумеју зашто плаћају грејање по тарифи која важи за пословни простор. При том, како је речено, од целог дуга за грејање, 40 одсто одлази на камате.

„Ако се нешто не уради, испашћемо са Болоњске листе за годину, две“, рекао је председник Савета Живослав Тешић.

Министарка Михајловић најавила је да ће најкасније до половине следеће године бити уведено плаћање грејања по утрошку и упутила факултете на договор са ЕПС-ом о репрограму дуга.

Уколико факултети не буду поштовали одлуку и наплаћују оно што улажу у редовне услуге, студенти могу да се жале Савету факултета или Савету УБ. Препоруке Министарства просвете проистекле су из договора са Студентском конференцијом универзитета Србије постигнутог 10. октобра.