Прочитај ми чланак

РАДЕ ЗА ДРЖАВУ: Комшије пријавиле лажне инвалиде

0

invalidi

Највећи број инвалидских пензионера, који годинама примају новац на име непостојећих здравствених проблема, комисији за проверу пријавиле су њихове прве комшије. Дневно је проверавано у просеку по 60 инвалида, а како „Новости“ сазнају, прва тријажа је завршена и утврђено је које су пензије неспорне, а које су сумњиве на први поглед. Целокупни извештај комисије која се бавила ревизијом инвалидских пензија данас ће бити саопштен јавности. Неспорна чињеница је да се новац давао комисији и да је постојао читав ланац учесника, који су на тај начин оштетили буџет Србије.

С друге стране, у појединим удружењима пензионера тврде да је ова ревизија незаконита и да нема правног основа да се од људи тражи да врате паре уколико се утврди да пензије нису добили по закону, како је недавно најавио министар рада Александар Вулин.

Пре само деценију и по број инвалидских пензионера у Србији чинио је више од трећине укупног броја, а данас је сведен на мање од једне петине, или 19,3 одсто. Већина њих у просеку подиже чекове 18 година, па су на тај начин од свих пензионера најдуже на „платном списку“ Фонда ПИО. Посматрано у апсолутном броју, за последњих 10 година мање их је за чак 90.000. И поред тога, према мишљењу надлежних у Министарству рада, и даље је велики број оних који те принадлежности добијају иако их не заслужују.

Статистика Фонда ПИО показује да је 1960. године било 40,14 одсто инвалидских пензионера, а од почетка седамдесетих бележи се смањење, да би осамдесетих година опет остали у нивоу око или чак нешто вишем од 40 одсто.

Највећи број до сада судски процесуираних случајева због злоупотребе било је у периоду од 2002. до 2005. године, а процедура вештачења је законом као и интерним упутствима и актима Фонда допуњена тако да се избегну све евентуалне неправилности.

У ранијим „чешљањима“ инвалида комисије су у предмету налазиле само папир са ЕКГ прегледа, што је био очигледан доказ да нешто није у реду. Један од последњих процесуираних случајева из ове области је случај градоначелнице Смедерева, докторке Јасне Аврамовић, којој је током јуна изречена пресуда због тога што је примала новац и омогућила појединцима стицање нелегалних инвалидских пензија. Она је тада тврдила да је оптужба политички мотивисана и најавила је жалбу. Право на ово месечно примање изгубио је пре око месец дана и Љубиша Буха Чуме, сведок сарадник и бивши шеф „сурчинског клана“, који је отишао у инвалидску пензију 1993. године као радник београдског аеродрома.

 

Од 1.280 корисника инвалидских пензија, колико их је преконтролисано, њих чак 10 одсто није прошло ревизију, а очекује се да ће тај постотак бити још већи до краја контроле. До сада су због тога 126 корисника остала без редовног месечног примања, а против њих 16 су поднете кривичне пријаве надлежном тужилаштву, због основане сумње да су злоупотребом остварили права на инвалидску пензију. За 53 предмета су неопходна додатна испитивања како би се донела коначна одлука.

Према речима Александра Вулина, министра за рад, ако се за тих 16 пензионера утврди кривична одговорност, они ће морати да врате сав новац који су добијали у виду пензија у претходном периоду.

– На први позив за преглед није се одазвало 306 корисника, што наводи на сумњу да нешто није у реду – казао је Вулин. – Други позив упућен је на 80 адреса, а већ 34 њих се није одазвало, па им је аутоматски стопирана даља исплата. Раније стање инвалидности није потврђено у 76 случајева и њима су пензије одузете.

Ако се утврди да је код неких случајева само дошло до побољшања здравственог стања, инвалидска пензија ће им бити одузета, али они неће морати да врате новац који су добијали. У поступку ревизије биће истражени и санкционисани и сви они који су омогућили да дође до злоупотреба. До сада је, према подацима Министарства рада, прегледано 15.158 предмета, од тога је 2.395 „сумњивих“ одвојено за поновни преглед, док је комисија до данас успела на контролу да позове 1.280 корисника.

Како је министар објаснио, за неке случајеве уопште не постоји потребна документација и они се никада нису појавили ни пред каквом комисијом.

Invalidske-penzije_N

– Нема заштићених и ревизија се не ради због уштеде у буџету, већ због правде и правичности. Поступак ће се наставити све док се и последњи случај не провери, како би на крају тог процеса могло да се каже да су све инвалидске пензије уредне и у складу са законом – рекао је Вулин.

Према његовим речима, проверавају се инвалидске пензије које су одобраване од 1990. године до данас, а процес ревизије, који је почео 10. септембра, ради комисија за тријажу састављена од лекара вештака, правника и запослених у Фонду за пензијско осигурање.

– Пензије су стечено право, али њихови износи нису. Ако је уставно повећавати пензије, зашто онда не би било уставно смањити их. Ми никоме не одузимамо то право – прокоментарисао је Вулин најаве појединих удружења пензионера да ће се жалити Уставном суду због смањења пензија. – Када дође до трајног повећања прихода, примања ће се вратити на старо, али не када нешто продамо, већ када се ситуација стабилизује. Данас се 93 одсто пензија исплаћује из буџета, а то није добро – рекао је министар.

СЛУЧАЈ ДАНИЦЕ ДРАШКОВИЋ

Оникоји су у међувремену стекли услове за старосну пензију нису обухваћени овом ревизијом. Такав је случај Данице Драшковић, која је дуги низ година била инвалидски пензионер, али истовремено и члан неких управних одбора. Њој примање неће бити одузето, јер је напунила године старости.

(Вечерње новости)