Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Стан у Нишу као 10 кућа у околини

0

Нишлије ни по коју цену не желе да се преселе на село, иако већина или нема посао или од своје зараде једва може да финансира рачуне и нормалан живот.

kuca-u-grkinji_fКуће с окућницом нико неће

По цени једног просечног стана, у околини од Ниша могуће је купити кућу, окућницу, обрадиво земљиште и опрему за почетак пољопривредне производње. Стан у Нишу вреди буквално као десет кућа на селу, па ко жели могао би да направи и такву математику… Али, заинтересованих нема ни међу 36.000 незапослених.

– Двоипособан стан од 63 квадрата на Булевару Немањића вреди од 47.000 до 50.000 евра. С друге стране, по цени од 7.000 до 20.000 евра могуће је у околним нишким селима купити кућу са окућницом и земљиштем. У Доњој Трнави, десет километара од Ниша, рецимо, продавана је сеоска кућа са окућницом од 10 ари и земљиштем од пола хектара за 11.000 евра – каже Александар Перић из Агенције за некретнине „Гигант“. 

siri-centar-grada-nisa-02_fДвоипособан стан до 50.000 евра: Ниш

Он каже да су ретки интересенти за куповину кућа на селу, а још ређи они који би да купе и имање.

– Куће понекад траже родитељи који желе да стан у граду оставе деци. Имали смо само један случај да је млади брачни пар купио имање у околини Ниша како би се преселио и почео производњу – додаје он. 

Од лековитог биља плата 400 евра

Помоћник градоначелника Ниша Јован Стојковић, професор сточарства, каже да се на хектару земљишта може покренути јако успешна плантажна производња лековитог биља: жалфије, камилице, кантариона… – Може да се оствари плата од 400 евра уз улагања која нису претерано велика. Потребан је само један трактор са прскалицом и сушаром. Јер се биље сади и бере ручно – каже Стојковић.

Начелник градске Управе за пољопривреду и развој села Саша Стоиљковић каже да се за 15.000 до 20.000 евра у околини Ниша може купити солидна кућа и хектар земљишта.

– Куће у селима у просеку коштају око 10.000 евра, а хектар земље 5.000 евра. У удаљеном Крављу, на 40 километара од Ниша, кућа и имање коштају 5.000 евра. Али зато у селима спојеним са Нишом, попут Горњег Комрена, Хума, Чамурлије, Поповца, Медошевца, куће коштају од 10.000 до 20.000 евра. Исто је и са земљиштем – њиве ближе рекама и граду су скупље – каже Стоиљковић.

Нишки крај је погодан за воћарство и виноградарство, а у овом тренутку највише се исплати гајити кајсије.

– За мање од 2.000 евра могуће је подићи засад кајсије на хектару земље. У четвртој години – чиста зарада је 12.000 евра – каже Стоиљковић.

(Блиц)