Прочитај ми чланак

Седам деценија поносни на 63. падобранску

0

70-godina

Демонстративним скоком и свечаном церемонијом на нишком војном аеродрому у недељу је обележено 70 година од формирања падобранских јединица. У знак сећања на све припаднике чувене 63. падобранског бригаде (данас батаљона), који су претходних седам деценија у различитим сукобима и изазовима изгубили живот, војници и старешине положили су венце на спомен-обележје. Такође, бригадни генерал Илија Тодоров и представници ветерана 63. падобранске бригаде открили су спомен-плочу у славу падобранаца који су своје животе положили на браник отаџбине у периоду од 1944. до 1999.године.

– Своје способности падобранци су показали и на војној паради у Београду, када су извели скокове у веома сложеним метео условима – истакао је командант Специјалне бригаде бригадни генерал Јелесије Радивојевић. – Својом храброшћу и спремношћу демонстрирали су способности и представили лик падобранца и припадника Војске.

Падобранцима се обратио и епископ славонски господин Јован и честитао празник припадницима „најчеститије, најславније и најблагословеније српске јединице“.

Историјат 63. бригаде почиње 1944. године, када је у Барију формиран 1. падобрански батаљон који је расформиран већ средином јула 1945. У поратном периоду било је много „експериментисања“ у организацији оваквих трупа. Јер, разни падобрански батаљони и бригаде су у веома кратком периоду оснивани, распуштани или премештани.

70-godina-1Генерал Илија Тодоров открива спомен-плочу погинулима 1944-1999.

А, после поновног формирања, децембра 1967. године, са седиштем у Нишу, бригада је брзо постала легендарна. Била је и остала ударна песница наше војске. Високи, кршни и храбри, припадници елитне 63. зато се респектују широм света. За заслуге у одбрани земље током НАТО бомбардовања, нишке „црвене беретке“ добиле су Орден народног хероја.

САБРАЛИ 480.000 СКОКОВА

Од оснивања бригаде до данас падобранци су учествовали на више од 200 великих здружено-тактичких вежби, које су изведене са запаженим успехом. Све активне старешине имају по најмање 1.100 скокова, а од 1947. године припадници јединице извели су укупно око 480.000 падобранских скокова. Оспособљено је више од 35.000 падобранаца.

(Вечерње новости)